Svenske JVM-stjärnan spelar mot Tjeckien

TT-SPORT

Ishockey. Juniorkronornas stjärnforward Elias Pettersson spelar i kvällens match mot Tjeckien.

19-åringen tränade inte i går på grund av förkylning men är spelklar till Sveriges andra match i JVM.

– Det betyder grymt mycket. Han är en av våra viktigaste spelare, säger lagkaptenen Lias Andersson.

Det blir en tidig seriefinal i grupp B när förstaplacerade Sverige och tvåan Tjeckien möts i Key Bank Center i Buffalo i kväll klockan 22 svensk tid.

Elias Pettersson fanns med på isen på den svenska matchvärmningen på förmiddagen, lokal tid, och efteråt gjorde förbundskaptenen Tomas Montén tummen upp för Växjöstjärnan.

Ett viktigt besked då Pettersson varit glödhet den här säsongen, är tvåa i SHL:s poängliga och gjorde ett mål och en assist i 6-1-segern över Vitryssland i premiären på annandagen.

– Det var egentligen aldrig någon fara. Han fick vila från ispasset i går, gymma lite och ladda för matchen, säger Montén.

Skydd mot kylan

Det är ordentligt kallt i Buffalo, tolv minusgrader mitt på torsdagen, och har varit så i flera dagar.

– Vad jag vet är det bara Elias som haft lite förkylningssymptom, i fjol hade vi en del. Nu när det är riktigt kallt försöker vi att inte röra oss ute så mycket. Man försöker vara noggrann med vad man äter och dricker, att man tvättar händerna och har varma kläder och såna saker, säger Montén.

Tjeckien besegrade Ryssland med 5-4 i sin första match och blir ett tufft test för Sverige.

– Jättekul att få ett riktigt test. Det är en tuff match och vi måste vinna om vi vill ha gruppsegern, säger Lias Andersson, lagkaptenen från Frölunda som gjorde två mål i första matchen.

Imponerande tjecker

Förbundskapten Tomas Montén har varit imponerad av Tjeckien under hela säsongen, lagen har mötts två gånger under hösten och har varsin seger. Han trycker på att svenskarna måste lyfta sitt spel jämfört med premiären.

– Vi behöver egentligen lyfta allt. Jag tycker inte det var någon bra match, det var lite fladdrigt och vi var lite naiva med puck, lite spända och nervösa. Sedan vet jag att det blir ett annat spel i dag mot ett annat motstånd.

– Vi gjorde det bra i offensiv zon och i numerärt över- och underläge, de tre grejerna ska vi ta med oss, sedan tycker jag övriga delar i spelet kan bli bättre.

Montén ville inte avslöja vilken målvakt som startar, men det mesta talar för att Luleås Filip Gustavsson fortsätter.

Buffalo, TT:s utsände