Talangen om skadetiden: Det var tufft

TT-SPORT

Skidor. Skidtalangen Ebba Andersson fick säsongsinledningen förstörd på grund av en överbelastningsskada.

– Det har varit väldigt tufft, men jag är väldigt glad att jag är tillbaka och tävlar igen, säger hon inför helgens världscuptävlingar i Toblach, Italien.

I våras blev Andersson uttagen till landslaget och såg fram emot sin första världscupsäsong. Men efter en bra träningssommar och tidig höst började problemen i ena underbenet. Det blev aldrig någon stressfraktur, men löpning och skidåkning blev struket ur träningsprogrammet.

– Jag fick avlasta med alternativ träning. Jag har sprungit i vatten, det är en väldigt skonsam träningsform och är bra träning samtidigt. Jag har även kört en del stakmaskin. Efter en tid fick jag smyga igång med skidåkningen och jag har stegrat det successivt, säger hon.

"Tankar på stress"

20-åringen missade de två inledande världscuphelgerna i Ruka och Lillehammer, men var tillbaka till Davos i förra veckan där hon blev 25:a i fristilsloppet över 10 kilometer. Det var hennes andra lopp i världscupen, det första gjorde hon 2015.

Hon medger att det varit en tung skadeperiod och att hon känt stress, med tanke på att det är OS-säsong.

– Tankar på stress har dykt upp och det har snarare varit regel än undantag att tvivel och osäkerhet har kommit. Det var ingen situation som man önskade sig och det har varit tufft.

Andersson inledde även förra säsongen med en skadehistoria bakom sig. Knäskålen hoppade ur led strax efter junior-VM på våren 2016 och hon fick avbryta säsongen. Det blev två operationer och lång rehabilitering.

– Skillnaden är att jag i år fick med mig hela träningssäsongen, nu kom skadan tajtare inpå säsongen.

Det blev inte lika många stakpass innan hon började tävla och hon tyckte att det kändes ovant i Davos förra helgen.

– Nu gäller det att få in tävlingsvanan, att lägga upp loppen rätt och hantera tröttheten. Så formen kommer nog mer och mer, säger hon.

– Det gäller att ha tålamod, det måste jag påminna mig själv att ha.

Tänker inte på OS nu

Målet för helgens 10 kilometer i fristil (lördag) och 10 kilometer klassisk jaktstart (söndag) är att det ska vara bättre än i det första världscuploppet för säsongen.

– Förväntningarna är att det ska gå fortare än förra helgen, att jag ska ha en bra känsla i åkningen och känna mig nöjd med insatsen.

Självklart är OS målet för Ebba Andersson.

– Efter skadeperioden har det blivit så att jag vill bevisa för mig själv att skadan inte ska få hindra mig. Men jag tänker inte på OS nu, bara på kommande lopp.

TT