Tryggheten nyckeln i det "nya" Sverige

Publicerad 2017-01-15

Handboll. Två matcher - två storsegrar. Sverige slog Argentina med 35-17 och ångar på mot åttondelsfinal i handbolls-VM.

Bakom succén ligger en grundtrygghet.

– De här två matcherna och innan - vi vet exakt vad vi ska göra i situationerna som kommer, säger Mattias Zachrisson.

Zachrisson blev banans kontringskung och Sveriges bästa målskytt mot Argentina med åtta mål.

I det unga svenska laget är den 26-årige högersexan en av de mest rutinerade spelarna som utgör stommen i laget sedan flera stora profiler tackade för sig efter OS. Efter de två inledande segrarna mot Bahrain (33-16) och Argentina är han också lagets mesta målskytt så här långt in i VM.

Argentina fick en bra start, men efter tio munter svängde det och Sverige ägde matchen efter det. Underläge 3-5 blev 16-11 i halvtid och seger med 18 måls marginal till slut.

– Det ser jäkligt intressant ut. Det är svårt att säga hur bra vi är efter de här matcherna. Vi trodde ändå att Argentina skulle bli mycket tuffare än Bahrain, men vi visar ändå att vi var helt överlägsna, säger Zachrisson.

Storpublik

En riktig storpublik - 12 578 personer - hade tagit sig till arenan i Bercy för matchen mellan Sverige och Argentina. Kanske hade ryktet om det blågula laget, för dagen förvisso i svart, som sedan nystarten med ny förbundskapten i höstas ännu inte förlorat en match nått ut till parisborna. Eller så var de bara sugna på handboll.

Kristján Andrésson har nu sju raka segrar som förbundskapten. Trots det vågar varken han eller spelarna dra några alltför långtgående slutsatser kring hur bra laget är.

– Det är svårt att säga, vi har ju inte fått det där riktiga provet än med "Krille" som tränare. Vi får väl se i morgon vad som händer, säger Zachrisson, och syftar på matchen mot det regerande OS-mästarlaget Danmark.

Hyllar noggrannheten

Zachrisson spelade i flera år under Kristján Andrésson i Guif och hyllar den nye förbundskaptenens lugn och noggrannhet.

– Vi vet hur vi ska agera. Ibland går vi bort oss, så klart, men att vi är så pålästa vinner vi på i längden. Sedan är han jäkligt lugn som tränare också, och det får han med spelarna på. Det tror jag kan vara en fördel för vi är många nya och det är ny ledarstab. Sedan tycker jag att han är väldigt bra på att ändra matchbilden, ifall det skulle behövas.

Danmark favorit

Matchen mot gruppfavoriten Danmark kommer att ställa andra krav på det svenska laget. Sveriges spelfördelare Jim Gottfridsson tycker om att Sverige inte har favoritskapet på sig i den kommande matchen.

– Nu har det varit två matcher som folk tycker att vi ska vinna. Det kan vara skönt att få en liten paus där, säger han.

Även Gottfridsson hyllar lagsammanhållningen och tryggheten.

– Vi kanske inte är det bästa handbollslaget individuellt, spelare för spelare, i det här mästerkapet. Då måste vi ju bygga upp det på något annat sätt.

– Danmark är bra och spelar en oerhört fin handboll. Men det är inte något omänskligt heller. Vi har allt att vinna i den matchen.

Paris, TT:s utsända

Följ ämnen
Handboll

Följ ämnen i artikeln