Friidrottens medicinska system hackat

Publicerad:
Uppdaterad:

Friidrott. Den ryska hackergruppen Fancy Bears har slagit till igen mot idrotten.

Nu är det friidrottares medicinska uppgifter som gruppen fått tillgång till.

– Det kan bli personligt kränkande, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

I fjol hackade gruppen Wadas system och läckte sedan ut medicinska uppgifter om flera idrottsstjärnor, däribland tennisstjärnorna Serena och Venus Williams, gymnasten Simone Biles, men även den svenska fotbollsspelaren Olivia Schough.

Uppgifterna handlar om de mediciner som idrottarna sökt dispens för.

Nu har IAAF:s system för friidrottarnas medicinska uppgifter om medicindispenser hackats av Fancy Bears.

– Man måste kunna känna sig trygg som idrottare, att en medicinsk journal är hemlig. Man kan ha väldigt personliga saker i en sån. Jag känner mig inte orolig för svenska truppen, förutom att det kan bli personligt kränkande. Vi har en del som har haft en del sjukdomar som man kanske inte vill offentliggöra, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till Expressen.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe säger i ett pressmeddelande att förbundet ska "göra allt i vår makt för att lösa situationen och arbeta tillsammans med världens bästa organisationer för att skapa en så säker miljö som möjligt".

"Högsta prioritet har idrottarna som har lämnat information till IAAF som de trodde var säker och konfidentiell", säger Coe.

IAAF har vänt sig till ett par säkerhetsföretag i Storbritannien och i Monaco för att se över och säkra sina system från fler hackerattacker.

TT

Publicerad: