Oyarzabal: "Vi har de bästa spelarna"

TT TT-AFP

Publicerad 2024-07-04

Spaniens Mikel Oyarzabal. Arkivbild.

Ingen kandidat till EM-guldet för tre veckor sedan.

Inför kvartsfinalen mot Tyskland är pratet kring Spanien något annat.

– Nu anser folk att vi är favoriter, säger Mikel Oyarzabal.

Den spanske anfallaren har bilden klar för sig.

Inför EM-slutspelet i Tyskland snackades det ingenting om att Spanien skulle kunna vinna mästerskapet, och då flyga hem som den bästa EM-nationen med totalt fyra guld.

Efter gruppspelet – segrar mot Kroatien, Italien och Albanien – och åttondelsfinalen mot Georgien har Mikel Oyarzabal märkt en tydlig skillnad.

Nu ses Spanien som favorit, förklarar han.

– De säger så nu men för tre veckor sedan sade ingen det om oss.

”Har de bästa spelarna”

För 27-åringen är det inget nytt.

Han har hela tiden trott att det spanska laget kan få en glimrande tysk sommar, med den största festen på Olympiastadion i Berlin den 14 juli.

– Vi har vår spelidé, ska fortsätta på samma sätt och lita på vad vi kan. Vi vet att vi kan matcha vilket lag som helst, säger han.

– För mig, för oss alla som är här, är det här det bästa möjliga landslaget. Vi har de bästa spelarna, de bästa lagkamraterna och det finns inga splittringar, alla känner sig lika viktiga.

”Vi tror på oss”

Oyarzabal säger att kvartsfinalen mot Tyskland blir ett tufft möte i Stuttgart men är också inne på att laget kliver in till matchen med starkt självförtroende.

När lagens två senaste dueller – 1–1 i Qatar-VM 2022 och främst 6–0 i Nations League 2020 – nämns så viftar han snabbt bort resultaten.

– Mycket tid har gått sedan dess, att dra slutsatser från den matchen vore inte rättvist. Och skulle inte vara bra för oss, säger Oyarzabal.

– Tyskland är ett fantastiskt lag... Men vi tror på oss själva och är lugna.