VM-tvåan petas från OS: "Han var ju knäckt"

TT

Publicerad 2024-05-14

Bordtennisstjärnan Mattias Falck får nöja sig med att vara reserv i OS i Paris. Arkivbild.

Den svenska OS-truppen växer, men det finns ingen plats för bordtennisspelaren Mattias Falck i laget.

Den förre VM-tvåan blir reserv.

– Han var ju knäckt, han ville gärna vara med, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har presenterat tio nya idrottare som nu får formellt klartecken för att tävla i OS i Paris i sommar.

Bland annat togs bordtennisspelarna Anton Källberg och Truls Möregårdh ut, vilket innebär att Mattias Falck – VM-silvermedaljör i singel 2019 och med i Sveriges EM-guldlag i fjol – får nöja sig med att vara reserv.

Kristian Karlsson har tidigare tagits ut i mixeddubbel, i par med Stina Källberg, och därmed var det också klart att han skulle få en av de tre platserna i herrlaget.

”Tuff uppgift”

Källberg säkrade sin plats i och med att han i nuläget är högst av svenskarna på världsrankningen.

– Det slutade med att det stod mellan Mattias Falck och Truls Möregårdh om en plats. Det är de två som har spelat VM-final – Falck 2019 och Truls 2021. Så det var en tuff uppgift att ta ut det, säger förbundskapten Jörgen Persson i samband med uttagningen.

Hur tog Falck beskedet?

– Han var ju knäckt, han ville gärna vara med och vet vad det innebär att vara med på ett OS. Han var med i Tokyo och hade stora förhoppningar. Han har haft som målsättning naturligtvis att komma med, så det är aldrig roligt att meddela de här besluten.

Persson har höga förhoppningar inför lagtävlingen:

– Medalj är alltid det man jagar när det är OS. Vi är seedade för kvartsfinal, det hade varit bättre att vara semiseedade men det kommer vi inte klara. Men målet för laget är medalj, det tycker jag är realistiskt.

Tuff intern konkurrens var det också inom seglingen, där två blågula Nacra 17-besättningar slogs om att ta den enda platsen i klassen. Den gick nu till Emil Järudd/Hanna Jonsson som den gångna veckan blev femma i VM, bara en placering före Ida Svensson/Marcus Dackhammar som alltså inte får åka till OS-seglingarna utanför Marseille.

Åberg uttagen

Övriga sex svenskar som togs ut till OS på tisdagen var Ludvig Åberg (golf), Carl Bengtström (400 meter häck), Victoria Larsson (skytte), Johanna Hjertberg (vindsurfning) samt Linda Bergström och Filippa Bergand (båda bordtennis).

”Vår bild är att truppen blir starkare jämfört med Tokyo, då vi kom hem med nio medaljer”, säger Peter Reinebo.

SOK gör nästa OS-uttagning i slutet av maj. OS i Paris invigs den 26 juli.