TT-Sport

Bedrövad Jönsson missar skid-VM

TT-SPORT

Skidor. Till slut tvingades Emil Jönsson inse att hoppet var ute.

Ljumskskadan gör att han missar skid-VM i Falun.

– Det är enormt tungt, säger 29-åringen.

När Emil Jönsson föll ihop med en muskelbristning i VM-genrepet i lördags befarade han det värsta.

Men Jönsson har kämpat.

Jönsson har hoppats.

I ett test på skidor i Leksand förstod sprintstjärnan att det inte längre fanns några halmstrån att greppa efter. På en presskonferens på onsdagsmorgonen lämnade Jönsson själv beskedet att han inte kan tävla i VM.

– I går skulle jag klara av att åka skidor och göra det med lite mer fart. Det gick inte. Jag kunde åka runt men jag hade ingen kraft i benet, säger han.

– Jag skulle åka VM med ett och ett halvt ben, det skulle inte räcka hur mycket jag än vill.

Rösten sviker

Ibland försöker han le och skratta, vara sitt vanliga positiva jag. Men rösten sviker honom. Det var ju inte så här VM skulle arta sig för Emil Jönsson.

– Det har varit pendlande dagar hela tiden, känslomässigt och hur det känns. Direkt var det en rejäl smärta att ligga nere i backen där på tävlingsdagen, då var det enormt tunga minuter för då förstod man ju vad som var på väg att hända, säger han.

Det som ändå fick honom att hoppas var de snabba framstegen i rehabiliteringen.

– Jag gick från att jag var tvungen att bli buren, till att jag kunde gå på kryckor dagen därpå, till att jag kunde gå obehindrat dag två, och dag tre kunde jag springa i trappor. Det gick väldigt fort i känslan. Men det är skillnad på att göra det i ett vanligt liv till att försöka vara bäst i världen i Falun.

Landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson bekräftar att oddsen har varit kraftigt emot Jönsson i kampen mot klockan.

– När jag såg magnetröntgenbilderna och ultraljudet så tänkte jag att "det här inte kommer att gå". Men den rehabilitering som Emil har gjort har fått mig att börja tveka mer och mer. Den process som han har gjort är bland det mest unika jag har varit med om.

"Det rätta"

Att hålla öppet för att Emil Jönsson ska kunna åka i sprintstafetten på söndag var ändå aldrig riktigt aktuellt.

– Den frågan dök ju upp. Men vi känner oss trygga i att det inte kommer gå, och jag känner mig medicinskt trygg i att det här var det rätta, säger Andersson.

Jönsson, som var en av nyckelpersonerna i kampanjen för att få VM till Falun, ska stanna kvar med den svenska truppen. Men det VM han skulle uppleva i spåren får han nu följa från sidan.

– Det är märkligt hur känslomässig man blir, för det är liksom en skidtävling. Men det är kul att vi fick hit VM, jag är glad att vara här och få se det, säger han.

– Nu när jag inte får köra så vill jag vara världens bästa ledare, och försöka hjälpa till att få medaljer. Så jag blir väl kvar i krokarna och hjälper till och coachar och gör det jag kan.

Ersättare i torsdagens sprint blir 23-åriga reserven Carl Quicklund.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport