TT-Sport

Jönsson testas på skidor

TT-SPORT

Skidor. Kampen mot klockan fortsätter för skadade Emil Jönsson.

Med bara två dagar till VM-sprinten testas svensken på skidor - men oddsen är fortsatt emot honom.

"All logik och expertis lutar åt ett håll, men viljan vill", skriver Jönsson på Instagram.

Läget är fortfarande bekymmersamt för Emil Jönsson inför torsdagens sprint i Falun. Frågan är om tiden räcker till för att den ljumskskadade 29-åringen ska hinna bli startklar efter muskelbristningen som han drabbades av i lördagens VM-genrep i Östersund.

– Han ska kunna stå på skidor i dag och utföra den belastning som vi tycker är rimlig, för att över huvud taget vara aktuell. Och självklart måste Emil kunna belasta hårt i morgon för att vi ska kunna ställa honom på startlinjen, säger landslagsläkaren Per Andersson som var med på sprintåkarnas presskonferens på tisdagsmorgonen.

Andersson säger att utvecklingen följs "timme för timme". Att Emil Jönsson gör snabba framsteg råder det ingen tvekan om.

– Det är klart att den positiva utvecklingen är någonting som man inte ofta ser i sådana här skador. Men Emil är extrem i många avseenden, och han är extrem även i sin rehabilitering.

"Inte utsätta för risker"

Klockan 17 kvällen före VM-sprinten måste Sverige lämna in laguppställningen. Johan Edin, Calle Halfvarsson och Teodor Peterson är givna, medan reserven Carl Quicklund blir den som ersätter om landslaget måste kasta in handduken när det gäller Jönsson.

– Vi ska naturligtvis inte utsätta Emil för några framtida risker avseende hans hälsa. Det är det som allting vilar på. I nästa läge handlar det också om att Emil ska kunna prestera på en nivå som han och vi önskar, säger landslagsläkaren.

En av de stora svårigheterna är att testa hur redo Jönsson är för att åka fyra tuffa lopp på kort tid.

– Det är en väldigt viktig del att ta hänsyn till. Men det är jättesvårt att testa, en utmaning rent medicinskt.

Haag och Richardsson sjuka

Via sitt Instagramkonto meddelar Jönsson att han är på väg från Östersund till Falun.

"Bilen är packad och resan mot Falun är igång! Med betydligt mer osäkerhet än jag hoppades på. All logik och expertis lutar åt ett håll men viljan vill, och finns det ett halmstrå av ljusglimt att se så siktar jag på det med full kraft! Mot äventyret!", skriver han.

Två andra landslagsåkare som inte är på plats i Falun är Jönssons flickvän Anna Haag och Daniel Richardsson. Duon, som inte tävlade i Östersund i söndags, har fått luftvägsinfektioner.

– Båda två har en förkylning som de fick strax innan tävlingarna i Östersund, säger Per Andersson.

För Haag och Richardsson är lördagens skiathlon den första planerade tävlingen i VM.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport