Dagens namn: Simon, Simone

Svensk förlust i VM-genrepet

Publicerad 2015-01-05

Malmö. Sveriges handbollsherrar förlorade VM-genrepet mot Danmark i Malmö Arena med 23-24 (11-10), en förlust som gav hopp om framgång i premiären mot Island i Qatar.

Inte minst målvaktsspelet.

Förre landslagsmålvakten Mats Olsson sköter träningen i Ola Lindgrens och Staffans Olssons landslag.

– De flesta handbollsländer ska vara avundsjuka på vår målvaktsstandard. Vi är topp fem i världen. Målvaktsspelet blir inget problem i VM, sade Olsson till TT efter uddamålsförlusten.

När handbollslandslaget premiärspelade i EM för femton år sedan klämde man till Island och gick hela vägen.

Målvakterna Peter Genzel och Tomas Svensson var formidabla och när dessutom försvarsspelet och kontringarna satt där hela vägen till finalen i Zagreb så var det klart. Undret i Zagreb med två förlängningar innan Magnus Wislander satte guldbollen och de ryska spelarna grät på väg ut till prisceremonin. EM-guld.

Gungande storpublik

Nu är det 2015. Och VM i Qatar.

Och igen premiärmatch mot Island, den 16 januari. Hur ska det gå där i Doha till slut?

Genrepet mot Danmark i Malmö arena stod 11-10 i svensk favör i pausen. Över 7 000 på läktarna gungade i takt med musiken och jublade åt den svenske målvakten. Mattias Andersson var formidabel med sex, sju räddningar av yppersta klass. Den svenska traditionen med välutbildade målvakter lever. De gnuggas av Mats Olsson som var med på framgångsvagnen med "Bengan Boys". Kontinuitet.

Räddningarna Andersson gjorde fick arenan i häftig gungning, fem-sex frilägen på halva matchen.

– Stundtals var det riktigt bra. Jag tänker på hela vårt spel då, men det kan och måste bli vassare, sade Andersson som haft en peak i sitt klubblag Flensburg i höst.

Han motade Mikkel Hansens skott (bäst i världen?), var smidig och på hugget utöver det vanliga.

Jämnt och tufft

Han byttes ut i pausen och ersattes av Mikael Appelgren som kommit in i truppen för lätt skadade Johan Sjöstrand. Det gick bra det också.

Det var jämnt som det brukar vara mot danskarna.

Kim Andersson (som gjorde sitt första VM 2003) öppnade med två fina mål. Niclas Ekberg klämde in ett par straffar och Jonas Källman, tillbaka i fin form, satte 11-9 på en kontring.

Matchen tuffade till sig och danskarna satte 24-23 med mindre än en halv minut kvar.