TT-Sport

OS-vinnare på America's Cup-båt

TT-SPORT

Stockholm. Det blir en svensk satsning på America? s Cup igen.

Och i den 35:e upplagan av seglingstävlingen kommer svenskar även att finnas med på båten - OS-mästarna Fredrik Lööf och Max Salminen.

Fredrik Lööf och Max Salminen fanns på plats bland hela den svenska seglargräddan då Artemis-projektet, lett av den svenske oljemagnaten Torbjörn Törnqvist, presenterades på Moderna Muséet i Stockholm på tisdagen.

För två år sedan tog duon OS-guld i starbåt - just före Iain Percy, britten som nu är team manager i Artemis-projektet. Percys OS-kollega Andrew Simpson förolyckades i samband med att Artemis katamaran bröts sönder under träning inför förra Americas Cup förra våren. Men tragedin och det faktum att Artemis kom till utmanarserien Louis Vuitton Cup utan en konkurrenskraftig båt, fick inte Torbjörn Törnqvist och hans team att tveka om en förnyad jakt på världens äldsta idrottstrofé alla kategorier.

– För det första kom vi ju tillbaka och det var det riktigt tuffa. Baserat på sättet vi kom tillbaka och vilka kvalitéer som fanns i teamet, kända jag att vi skulle gå vidare, säger Törnqvist till TT.

– Och jag ser Artemis Racing på lång sikt. När det gäller deltagande i Americas Cup så får man ta en tävling i taget. Nu är vi med i den 35:e, sedan får vi se.

Törnqvist ville ha mer svenskstämpel på satsningen mot Americas Cup 2017.

– Det kände jag som väldigt viktigt. Nu vill vi se att Artemis kan bidra till svensk segling och det tror jag är en viktig aspekt.

Bland annat ska 50 svenska seglingstalanger få möjlighet till unik segelutbildning under resans gång mot Americas Cup. Och båten, typen kallas AC62, ska byggas i Sverige. När det gäller besättningsmän var valet av Lööf och Salminen lätt.

– Ja, jag tycker det. De är så meriterade och deras personligheter är i också linje med vad vi tycker är viktigt.

Lööf, numera hotellägare i Norge, har inte släppt seglingen efter OS-succén 2012. Och Salminen siktar på att nå OS i Rio de Janeiro 2016, men tror sig kunna göra en dubbelsatsning.

Med tanke på att Artemis har sin bas utanför San Francisco blir det långa tider hemifrån de närmaste åren.

– Inga problem, jag har min support, säger trebarnspappan Lööf som ska vara taktiker i satsningen.

– Det passar mig bra. Jag tror vi har chans att vinna. Just tack vare teamet. Vi har varit över i San Francisco och kört några gånger under året. Känslan av att bara flyga på en katamaran är helt underbar. Och Max och jag hittar varandra snabbt, liksom jag och Iain (Percy). Vi var väldigt överens hur man ska göra saker och ting.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport