Niklas Edin

OS-favoriter efter historiskt EM-guld

TT-SPORT

Curling. Niklas Edins curlinglag skrev historia med fjärde raka EM-guldet.

Ett fint formbesked med drygt två månader kvar till OS i Sydkorea. Men knäskadan han ådrog sig oroar.

– Känslan är grym. Vi spelar en riktig bra curlingturnering som helhet och sedan blev det lite tumult när jag drar på mig min knäskada och att vi ändå går och vinner är häftigt, säger Niklas Edin till TT.

Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren åkte till Schweiz med tre raka EM-titlar och favorittryck i bagaget.

Svenskarna levde upp till förväntningarna och blev första herrlag med fyra raka EM-guld efter 10-5-segern i finalen mot Skottland.

Därmed fick den lilla blågula hejarklacken i St Gallen också jubla några timmar efter damernas finalförlust mot Skottland.

– En heroisk insats av grabbarna. När det bränner till lägger de i en extra växel. Det är imponerande och det som behövs på den här nivån, säger förbundskapten Peja Lindholm.

Gick på toaletten

Sverige fick en drömstart och tog ledningen med 2-0 i den första omgången. Skottland vände till 6-5 med en tvåpoängare i åttonde omgången. Men i de två sista omgångarna visade Lag Edin den kyla och skicklighet som gjort dem till världsettor i höst.

Skottarnas sista sten i tionde omgången gick rakt igenom boet. Men Niklas Edin var så inställd på att det skulle bli en skiljeomgång att han hade gått på toaletten.

– När jag kom tillbaka så fick jag höra "grattis" och förstod att han hade missat. Det var lite konstigt att komma in efter alla andra och tacka för matchen, säger Edin.

Skadan oroar

Laget är nu guldfavoriter inför OS i Sydkorea i februari. Men Niklas Edin är lite orolig över skadan han ådrog sig i knät - en sena bakom knät som hoppar ur sin position. Han fick knyta om hårt under finalen och ska nu få en bedömning av en läkare hur allvarlig skadan är.

– Det är klart man oroar sig, säger Edin.

Men EM-guldet får lite av en bragdstämpel efter skipperns skada.

– Han har varit lite osäker och varit tvungen att anpassa tekniken, säger Peja Lindholm.

Förbundskaptenen tycker att laget är bättre nu än när det blev OS-brons i Sotji för fyra år sedan.

– De har fått ytterligare några år att spela ihop sig. Lägstanivån är högre och spelarna har högre procent på sina stenar, säger Lindholm.

Silver för damerna

De svenska damerna var obesegrade fram till finalen och siktade på första mästerskapstiteln. Men mot Skottland sprack sviten och gulddrömmen.

– Självklart är det tråkigt att inte vinna guld. Det är därför man lirar. Det känns surt, men det är ändå en stolt silvermedalj, sade skippern Anna Hasselborg efter 3-6-förlusten.

Spelet stod och vägde fram till sjätte omgången. Då kopplade Skottland grepp med matchens enda tvåpoängare.

– Det var en jämn match. Vilket som helst av lagen kunde ha vunnit. Men de var lite bättre på att läsa isen och det avgjorde, sade Hasselborg.

TT: Vad tänker du om OS?

– Nivån vi har hållit det här mästerskapet kommer att ta oss långt. Vi siktar på att ta oss till slutspel och göra en bra turnering. Det är många som pratar om OS. Vi försöker vara i vår bubbla och jobba med detaljerna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport

/

Niklas Edin

ÄMNEN I ARTIKELN

Niklas Edin