Domaren i huvudrollen när HV71 vann

TT-SPORT

Ishockey. HV71 besegrade Mora med 4-2 i SHL. Avgörandet kom i slutet av andra perioden.

Huvudrollsinnehavare: Domaren Patrik Sjöberg, som dömde ett ovanligt lagstraff till Mora. Det resulterade i 2-1 till HV 71 och dalaspelare i brygga.

– Jag hade sänkt mitt varumärke om jag inte tagit den utvisningen, sade Sjöberg efter matchen.

Fram till slutet av andra perioden stod matchen och vägde. Det var två lag som bjöd på högt tempo som dock stundtals innehöll lite mer hjärta än hjärna.

I ställningen 1-1 i slutet av andra perioden blev Moras Mathias Bromé utvisad för hög klubba och 30 sekunder senare kom den matchavgörande händelsen.

 "Bakbunden"

Domaren Patrik Sjöberg berättar:

– Jag ser att spela spelare i Mora slår med klubborna mot sargen och förstår att det är riktat mot oss domare. Jag säger åt Moras tränare Mattias Karlin att de ska sluta. Det var bara juniorfasoner. Annars skulle Mora få ett lagstraff. Jag åkte ut på isen igen och bara två sekunder senare började en Moraspelare slå på sargen igen. Jag inser nu att det domslutet blev matchavgörandet, men jag var bakbunden. Ingen skulle ha lyssnat på mig i fortsättningen av matchen om jag då inte dömt ett lagstraff till Mora.

Mattias Karlin, tränare i Mora:

– Jag förstår det domslutet och min spelare, som gjorde det, har bett övriga laget om ursäkt. Samtidigt tycker jag det var konstigt att bara vi fick den utvisningen eftersom spelarna i HV71 slog lika mycket på sargen.

Karlin fortsätter:

– Tyvärr gjorde HV71 mål samtidigt som vi fick lite pyspunka i laget efter den utvisningen.

Starkt powerplay

HV71 storspelare i det följande powerplay fem mot tre. Lawrence Pilut, som gjorde 2-1 i det momentet, är glad över att HV71 äntligen fått sitt powerplay att fungera:

– Vi har fem killar där ute som kan komma med många lösningar i PP. Det blir ett bra vapen för oss i framtiden.

Piluts beskrivning av hur hans 2-1-mål gick till är ett bra exempel på den improvisation som HV71 nu visar upp i powerplay. HV71 tog nämligen också ledningen med 1-0 med en man mer på banan:

– Strax innan jag gjorde 2-1 tittade jag och (Martin) Thörnberg på varandra och tänkte att vi skulle snurra runt extra för att få deras box att vrida på sig. Det gick bra och sedan fick jag pucken och gjorde mål. Det var inget hårt skott, men viktigast att det blev mål.

Mora pressade hårt i sista perioden för en kvittering. Men kombinationen av en bra Fredrik Pettersson-Wentzel i HV 71-målet och ett för uddlöst anfallsspel i avgörande moment offensiv zon av Mora gjorde att dalalaget aldrig kunde resa sig och HV71 vann matchen.

TT