Fakta: Sveriges VM

TT-SPORT

Sverige vann sju matcher och förlorade tre i handbolls-VM i Tyskland. Det räckte till Sveriges främsta insats i ett världsmästerskap på damsidan, men inte hela vägen till medalj.

Gruppspel (Bietigheim-Bissingen):

Polen 30-33

Sverige läckte bakåt. Det var glest mellan försvarsspelarna och målvakterna fick en usel start på VM. Dessutom skickade Polen in fyra bollar i öppen bur när Blågult slarvade med passningar och byten i numerärt underläge.

Ungern 25-22

Johanna Bundsen revanscherade sig mellan stolparna - räddade 40 procent av skotten - och fick god hjälp av försvaret. Framåt trivdes Jamina Roberts, till vardags i Érd i ungerska ligan, utmärkt mot "landsmaninnorna".

Tjeckien 36-32

Ett återfall i det skakiga försvarsspelet från premiären gav ett besvärligt läge: 10-15 långt in i första halvlek. Tack vare "väckarklockan" Ulrika Toft Hansen och ett väl fungerande anfallsspel vände Sverige till seger.

Argentina 38-24

Sverige blev klart för åttondelsfinal utan att förta sig. Förbundskaptenen Henrik Signell gick runt på många spelare och vilade stjärnan Isabelle Gulldén. Laget kunde förbereda sig för gruppfinalen mot omöjliga (?) Norge.

Norge 31-28

Norges fyra första motståndare i VM böjde sig undergivet för övermakten. Sverige ville mer. Länge lutade det åt en hedersam förlust men så gjorde Blågult de fem sista målen i matchen och snodde gruppsegern.

Åttondelsfinal (Leipzig):

Slovenien 33-21

Skulle det gå att stoppa VM:s skytteligaledare Ana Gros? Efter att ha tittat på videoklipp var de svenska spelarna inte helt övertygade. Från avkast var det inget snack. Blågult utklassade ett tröttkört Slovenien.

Kvartsfinal (Leipzig):

Danmark 26-23

Insatserna steg och Sverige inledde kvartsfinalen därefter: darrigt och stillastående. Då kom Filippa Idéhn in och började rädda danska skott samtidigt som en lysande Hanna Blomstrand fick fart på anfallsspelet.

Semifinal (Hamburg):

Frankrike 22-24

Två gånger jagade Sverige i kapp ett bortflyende Frankrike men när det skulle avgöras var allt flyt förbrukat. Bollstudsarna och domsluten gick Frankrikes väg. Nathalie Hagmans storspel räckte inte till en finalplats.

Bronsmatch (Hamburg):

Nederländerna 21-24

Den historiska svenska VM-medaljen seglade iväg i takt med svenska felpassningar, stressade avslut och dåligt fokus. Sedan byttes Filippa Idéhn in i mål och Sverige trotsade på något sätt alla handbollslagar. Men trots nio raka svenska mål i den andra halvleken var det till slut Nederländerna som drog det längsta strået i kampen om bronset.