Viola - vinnaren som vill ha revansch

Publicerad 2017-05-20

Friidrott. Viola Jepchumba vill ha revansch. Trots att hon vann Göteborgsvarvet i fjol och slog banrekord vill hon ha revansch. För hon missade drömgränsen 68 minuter och superbonusen på 10 000 euros med två sekunder (!).

Upp emot 50 000 löpare ska ge sig ut på gatorna i Göteborg i dag för att springa ett halvmaraton - 21 097,5 meter. Och längst fram står den revanschsugna fjolårsvinnaren i damklassen, Viola Jepchumba.

– Jag ska försöka krossa banrekordet. Jag var besviken för det missade rekordet i fjol. Jag ska lyckas bättre i dag, säger hon.

Men alla - elit som motionärer - ställs inför den stora utmaningen, värmen. Väderprognosen säger 24 grader, växlande molnlighet och svag vind.

– Vi har räknat med temperaturer över 25 grader och vidtagit åtgärder därefter, säger varvsgeneralen Bo Edsberger.

Extra duschar mot värmen

Det innebär bland annat duschar vid alla vätskekontroller, extra muggar för att löparna ska ha vatten att hälla över sig och läkare på plats i Bältesspännarparken vid Avenyn.

Varningen för värmen gäller också alla de omkring 200 000 som väntas kanta bana för att se på loppet och uppleva folkfesten.

På herrsidan finns alla i förra årets tättrio på plats, men segraren Richard Mengich från Kenya, som slog banrekord och blev först under 60 minuter, låter sig inte avskräckas.

– Jag ska göra allt jag kan för att försvara min seger, säger han.

Stöd från publiken

För åskådarna finns det flera lopp i loppet att hålla koll på. Inte minst de svenska mästerskapen i halvmaraton för herrar och damer. På herrsidan pekas tre favoriter ut: Mikael Ekvall, Abraham Adhanom och Mustafa "Musse" Mohamed.

– Vi är tre bra löpare. Det kan gå ur som helst, säger Musse som hoppas på starkt stöd från publiken längs banan.

På damsidan saknas förra årets vinnare Isabellah Andersson som är mammaledig. Och den nyblivna svenska rekordhållerskan Sara Lahti satsar på banlöpning och är inte aktuell.

– Det säger väl en del om nivån i damklassen när en elitmotionär som Malin Ewerlöf är en medaljkandidat, säger Anders Szalkai, svensk långdistanslöpare som är på plats för att bevaka loppet för en löpartidning.

Alla är vinnare

Men mest av allt är Göteborgsvarvet en folkfest. Orkestrarna som spelar, åskådarna runt banan som applåderar, tjoar och hejar fram inte bara eliten, utan sina egna favoriter; en pappa, en arbetskamrat, en flickvän, en kompis. Och där alla till slut är vinnare.

TT