Nilsson och Kalla i stark svensk tourtrupp

TT-SPORT

Skidor. Det är mästerskapsår - men Sverige skickar trots det en stark trupp till tuffa Tour de Ski.

En ekvation som förbundskapten Rikard Grip inte har svårt att få ihop.

– Det blir viktigt vad vi gör efter Tour de Ski med de som åker, säger han.

För bara en månad sedan tydde det mesta på att Sveriges skulle ställa upp med en ganska blek trupp i Tour de Ski, som ett led i förberedelserna inför VM i Lahtis.

Sedan hände oförutsedda saker.

Charlotte Kalla drabbades av hjärtproblem och Stina Nilsson åkte ut i sprinttävlingar på grund av stavbrott och fall. Omständigheter som gör att båda finns med när "touren" inleds på nyårsafton.

– Stinas sprinttävlingar har inte blivit som planerat och vi tror att det är bra för henne att åka touren, säger Rikard Grip till TT.

– Charlottes träning har fungerat bra uppe i Saxnäs, nu får hon ladda batterierna och fira jul innan det börjar.

"Bra erfarenheter"

På herrsidan finns både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner med och tanken är att alla svenskar ska genomföra hela Tour de Ski. Trots att det innebär sju tuffa lopp på nio dagar, med mindre än två månader till VM.

– Det viktiga handlar om att man har bra förberedelser in mot Tour de Ski, därför stod flera åkare över den senaste världscuphelgen. Sedan blir det viktigt vad vi gör efter Tour de Ski med de som åker, säger Grip.

– Vi har väldigt många bra erfarenheter av åkare som har åkt Tour de Ski och som sedan har gjort bra mästerskap.

Samtidigt kommer man ha en stor lyhördhet och utvärdera läget under tävlingens gång, för att inte slita för hårt på åkarna.

– Det är sju intensiva tävlingar under nio dagar och det kan hända mycket på den resan, säger Rikard Grip.

Hoppas på pallplats

Charlotte Kallas seger 2007-08 är fortfarande den enda blågula triumfen under de tio touren som har avgjorts. På herrsidan är Marcus Hellners andraplats från 2011-12 höjdpunkten.

Med tanke på den starka truppen finns förhoppningar om nya svenska framgångar nu.

– Det känns som att vi har ett oerhört starkt lag på start. Förhoppningsvis har vi några som kan vara med och kriga om de absoluta topplaceringarna i klättringen uppför Alpe Cermis. Det skulle smaka bra för oss med en pallplats i totalen, säger Grip.

TT: Största hoppet?

– Svårt att säga. Men på herrsidan har Calle och Marcus visat på fin form och då kanske Calle är lite vassare totalt sett. Samtidigt är Marcus väldigt stark i slutklättringen.

TT