Målet: Stänga av ryssar före nyår

TT-SPORT

Skidskytte. Bland de cirka 1 000 ryska idrottare som misstänks för dopning finns 31 skidskyttar. Internationella skidskytteförbundet (IBU) gör nu en snabbutredning för att stänga av dem som fortfarande tävlar. Målet är att besluta om avstängning före tävlingarna i Oberhof i början av januari.

Verdens Gang var först med att berätta att en expertgrupp från IBU identifierat 31 ryska skidskyttar som misstänkts för dopning i den senaste Wada-rapporten om den statsunderstödda dopningen i Ryssland. Expertgruppen ska fortsätta granska rapporten för att sedan komma med rekommendationer om eventuella avstängningar av aktiva åkare.

– Är det så att någon ska stängas av så vill vi att det ska ske så fort som möjligt. Men det är viktigt att vi har det juridiska på plats innan vi stänger av åkare. Våra domar kan ju överklagas till Cas (Idrottens skiljedomstol). Därför är det viktigt att vi är säkra på att det håller även där, säger Svenska skidskytteförbundets Olle Dahlin, som också är vice ordförande i IBU, till TT.

– Målsättningen är att komma fram till något före nyår.

"Största delen ryssar"

Världscupen går in i en hektisk period på det nya året med tävlingar i Oberhof, Ruhpolding och Anterselva i januari. Därefter avgörs VM i Hochfilzen den 9-19 februari.

Det pågår världscuptävlingar i Nove Mesto. Ryssland har en stark trupp, framför allt på herrsidan, med tre åkare bland de elva bästa sammanlagt före veckans lopp.

Av de 31 misstänkta ryska åkarna är flera redan avstängda. Några har slutat.

– De dopningsfall som vi har haft är ju till allra största delen ryssar, säger Olle Dahlin.

"Djupt olyckligt"

TT: Hur påverkar den misstänka dopningen synen på skidskyttet, tror du?

– Det är djupt olyckligt. Men det hade varit ännu värre om det hade passerat, säger Dahlin.

Stängs ryska skidskyttar av kan IBU flytta junior-VM i februari och världscuptävlingen i Tjumen i mars från Ryssland.

– Men det hastar inte. Det finns kandidater som har anmält intresse för att ta över junior-VM, om det blir så. Och det är heller inga problem att flytta världscuparrangemang på kort varsel, det kan vi göra på sju arbetsdagar, säger Anders Besseberg, ordförande i IBU, till Verdens Gang.

TT