Svenskmål lyfte Detroit

Publicerad:
Uppdaterad:

Detroit. Två svenskmål lyfte Detroit till en slutspelsplats i NHL-ishockeyn.

Johan Franzén och Niklas Kronwall gjorde målen när Colorado besegrades med 2-1.

– Skönt att få utdelning, sade Franzén som brände ett par lägen innan målet.

Slutspelsjakten i Western Conference bakom suveräna Chicago och tvåan Anaheim är en rysare.

Inför matcherna natten mot onsdagen skiljde det tre poäng mellan tredje och elfte lag i tabellen.

Detroit klev från tionde plats över slutspelsstrecket efter två mål i mittperioden.

Johan Franzén sköt sitt första mål i sin fjärde match efter comebacken från magmuskelskada. Han förvaltade ett friläge och sköt iskallt i krysset på plockhandssidan bakom Jean-Sebastien Giguere.

– Det är så jag brukar göra om jag får läge, jag har bara en variant, sade Franzén om säsongens fjärde mål och tionde poäng.

Niklas Kronwall gjorde 2-0 sedan hans skott gått i sargen och studsat på Gigueres skridsko och i mål.

– Det var ett lustigt mål. Jag försökte hitta en väg mot mål, men gjorde inte det och sköt så nära som möjligt i stället, sade Kronwall som är tvåa i backarnas poängliga på 18 poäng (3 15).

Gabriel Landeskogs Colorado reducerade med 1.30 kvar och hade lägen att kvittera, men storspelande Detroitmålvakten Jimmy Howard red ut stormen.

Också Washingtons Nicklas Bäckström gjorde en bra match i lagets hemmamöte med Boston. Bäckström stod för tre målgivande passningar när Washington vände 0-3 till 4-3. Han spelade bland annat fram till Eric Fehrs segermål 37 sekunder in i förlängningen. Efter en usel start på säsongen har Washington tagit sju segrar på de tio senaste matcherna.

I mittperioden reducerade hemmalaget två gånger om och kvitteringen kom 13.55 in i tredje perioden.

– Det säger mycket om vår karaktär. Vi är ett ganska självsäkert gäng nu och tror på vårt sätt att spela, sade Eric Fehr till nhl.com efter matchen.

New Jerseys målvakt Johan Hedberg blev utbytt i mitten av andra perioden sedan han släppt in tre mål på elva skott när New Jersey föll hemma mot Tampa Bay med 2-5. Bortalagets Anders Lindbäck svarade för 25 räddningar.

TT:s utsände

Publicerad: