TT-Sport

Jurjeva misstänkt för dopning

TT-SPORT

Moskva. Den ryska tidningen Komsomolskaya Pravda har gått ut med namnen på de tre ryska skidskyttar som enligt uppgift testat positivt för dopning vid världscuptävlingarna i Östersund i december.

Och det är stora stjärnor som misstänkts för dopning:

På damsidan handlar det om världscupledarinnan Jekaterina Jurjeva och Albina Achatova (totalsexa). På herrsidan namnges Dmitrij Jarosjenko, som var med i det stafettlag som vann VM-guld både 2007 och 2008.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) vill dock inte gå ut med några namn förrän B-proven är klara.

Komsomolskaja Pravda hänvisar inte till några säkra källor i sin artikel, men konstaterar att det är "allmänt känt" att det handlar om Jurjeva, Achatova och Jarosjenko.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko säger till tidningen att han har fått veta namnen på de misstänkta och kallar det för "en verklig chock".

– Vi hoppas att det har skett något fel. Vad gäller namnen du nämner kan jag inte kommentera någonting, säger i sin tur den ryske damförbundskaptenen Aleksandr Selifonov till Komsomolskaja Pravda.

Men IBU-ordförande Anders Besseberg menar att de tre ryssarna inte testats positivt för epo, som tidigare uppgetts, utan att det handlar om ett helt nytt ämne.

– Vi pratar inte om epo här utan om ett helt nytt preparat, säger han.

– Jag ser det här som ett stort genombrott i kampen mot dopning.

Svenska förbundskaptenen Staffan Eklund vill inte kommentera dopningsfallen förrän han får bekräftelse från IBU vilka tre skidskyttar det verkligen handlar om.

– Att rysk media har sagt det är en sak, jag vill kolla upp det här med vår egen organisation innan jag säger något, säger Eklund till TT.

– Jag känner ju precis som dem, att man vill vänta.

TT: Men om det nu skulle visa sig att det handlar om dessa tre ryssar?

– Då är det oerhört tragiskt. Och om det är så hoppas jag att man verkligen markerar med kraft mot det här. Mot hela nationen och inte bara mot de aktiva.

Gun Fahlander är ordförande organisationskommittén för världscupen i skidskytte i Östersund. Hon är noga med att påpeka att det internationella skidskytteförbundet (IBU) ännu inte gått ut med att de dopningsmisstänkta skulle ha testats just i Östersund utan att det är uppgifter som kommer från ryska medier.

Enligt Fahlander gjordes 44 blodtester under tävlingsveckan i Östersund i december. Slumpmässigt testades sex damer och sex herrar inför varje tävling, samtidigt som fyra damer och fyra herrar testades under den tävlingslediga fredagen. Det var under fredagen den 5 december som de dopningsmisstänkta proven ska ha tagits.

Utöver blodtesterna gjordes 14 urintester, då vinnaren i varje tävling plus en eller två lottade skidskyttar testades.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport