Thomsen: "Stora känslor för Sverige"

TT-SPORT

Handboll. Danmark är hemlandet, Sverige det tidigare landslaget och Nederländerna det nuvarande.

Handbolls-EM splittrar Helle Thomsen.

– Jag har ju stora känslor för Sverige, säger den 45-åriga förbundskaptenen inför mötet med "Blågult".

Svensk handboll ville ha henne som förbundskapten. De svenska landslagsspelarna likaså. Den danska toppklubben Midtjylland tillät dock inte Helle Thomsen att dubbeljobba - allt slutade med att danskan fick sparken i slutet av augusti.

– Det var en tuff tid med Midtjylland. Det var tufft att inte få vara på träningsplanen, säger Helle Thomsen till TT.

Erbjudandet om att ta över som förbundskapten för Nederländerna skingrade de tunga tankarna. I början av oktober tillträdde Thomsen sin nya tjänst.

– Jag är så glad över att få stå här i Sverige, jag är glad för mästerskapet i Sverige, säger 45-åringen efter att Nederländerna säkrat två poäng till mellanrundan i Göteborg efter den imponerande 18-17-segern mot OS-finalisten Frankrike.

Vill att alla vinner

Hennes känslor är lite över allt just nu.

– Det blir speciellt för mig att möta Sverige - jag hoppas ju att Holland vinner, jag hoppas att Danmark vinner och jag hoppas absolut att Sverige vinner, säger hon med ett leende.

Tillsammans med Thomas Sivertsson förde Thomsen Sverige till ett EM-brons 2014 och hon hoppade själv in tillfälligt i våras och tog "Blågult" till OS i Rio de Janeiro.

– Det är mycket känslor. När vi spelar mot varandra vill man självklart vinna, men man har självklart en känsla för de man har tränat innan. Så kommer det alltid att vara.

I Rio slutade Nederländerna fyra och i VM 2015 blev det silver efter finalförlust mot Norge.

– Vi pratat mycket om att vi ska göra saker och ting tillsammans. Jag tycker inte att Holland var samma lag i OS som de var i VM i Danmark. Jag sade att vi måste gå två steg tillbaka och bygga upp det igen. Och man får acceptera att det är lite upp och ner med laget.

Är speciellt för Thomsen

I båda mästerskapen spelade Sverige och Nederländerna oavgjort i gruppspelet - nu möts de i första omgången av EM:s mellanrunda i Göteborg.

– Många av de svenska spelarna känner jag ju även från den danska ligan. Sverige spelar den handboll jag gärna vill spela. Det är lite speciellt det här, säger Helle Thomsen med ett leende.

TT