Signell: "Vi ska inte få hybris"

TT-SPORT

Handboll. Sverige har redan klarat av det tuffaste hindret i gruppen i handbolls-EM. Men spelarna tänker inte underskatta det kommande motståndet Slovenien.

– Det är ett EM, alla lag är bra. Man kan inte bara sätta in skorna, säger Sabina Jacobsen.

Ljudet från de fullsatta läktarna på Hovet ekar fortfarande i mångas öron dagen efter Sveriges seger mot Spanien.

– Innan gruppen startade så tyckte jag att Spanien var det bästa laget, det var dem vi kanske skulle ha svårast för. Det är klart att man nu har en bra känsla, det ser ju väldigt bra ut. Det känns bra i magen när vi spelar så pass bra, säger Sabina Jacobsen.

Nu väntar Slovenien, som förlorade sin premiär mot Serbien, i nästa match. Slovenien har i år lyckats kvala in till ett mästerskap för första gånge sedan 2010, men de svenska spelarna vägrar att ta ut något i förskott.

– Ett EM skiljer sig mycket från ett VM, man möter inte några dåliga lag. Har vi en dålig dag så kan vi förlora. Men vi spelar på hemmaplan och vill visa hur bra vi är. Alla spelarna vill in på banan och spela och göra sitt bästa, så det är jag inte orolig över.

Försvaret bättre

Inte heller förbundskaptenen Henrik Signell vill låta sig själv eller laget sväva iväg efter segern över Spanien.

– Det krävs ganska lite om att man går ner sig mentalt och inställningsmässigt för att det ska bli stor skillnad. Vi ska inte få hybris över den här insatsen. Det är en jättego' start och två poäng men inte mer än så, säger Signell.

Framförallt var det försvarsspelet som fungerade bättre än på länge mot Spanien. Defensiven har varit det som landslaget har lagt störst vikt vid att förbättra under hösten, sedan OS i Rio.

– Vi är mycket mer aggressiva och förflyttar oss dit bollen är mycket bättre nu. Det gjorde vi inte under OS, där blev vi väldigt glesa. Det var otroligt mycket fokus på att jag ska ha min man, jag ska inte bli bortgjord. Det var det viktiga. Nu spelar vi mer som en enhet tillsammans och alla backar upp hela tiden. Det tycker jag är den största skillnaden, säger Sabina Jacobsen.

– Nu litar vi på varandra och vet att man får hjälp hela tiden. Det blir en trygghet, vi blir ett lag. Vi är inte individuella spelare som ska lyckas själva utan vi ska lyckas som lag. Det är så man vinner medaljer.

Unga spelar mycket

Redan i den första matchen valde Henrik Signell att låta flera av de unga mästerskapsdebutanterna i truppen, som mittsexan Anna Lagerquist och kantspelarna Olivia Mellegård och Emma Ekenman-Fernis ta stor plats. Och de kan förmodligen räkna med speltid även mot Slovenien.

– De är coola. Jag tycker det är jämnt på många positioner och vi har en ambition att gå långt och då gäller det att hitta en balansgång. Det går inte att bara köra slut på vissa. Vi vill ha igång alla så tidigt som möjligt, säger Signell.

TT