Proppen ur för IFK i andra halvlek

Norrköping. Unga, hungriga - och kunniga.

IFK Norrköping bygger nytt med många egna talanger.

Det kan löna sig.

– Det finns mycket fotboll i de här pojkarna, säger tränaren Janne Andersson.

Söndagens 2-0 (0-0) mot Helsingborg i allsvenska hemmapremiären var en fingervisning om att satsningen på hemvävt kan leda till något riktigt bra på sikt.

– Det är jäkligt kul att spelarna tar för sig, vågar, tror på sig själva. Sedan ska vi ha klart för oss att det inte kommer att se ut så här i varje match, men vi gör en riktigt bra match, säger Andersson.

– Vi måste ha tålamod med de här killarna. Vi kanske inte kommer att prestera på toppnivå fotbollmässigt alltid, men inställningen och arbetsmoralen är riktigt bra.

– Man vill mycket hela tiden, säger Andersson som också passade på att ge försvaren Linus Wahlqvist, bronsmedaljör i UVM i höstas, ett allsvenskt debutinhopp.

Nyman visade vägen

Storväxte anfallaren Isaac Kiese Thelin fortsätter att gräva fram chanser, men han missar dem fortfarande i för stor utsträckning. Ett avslut i stolpen i första halvlek, ett strax utanför i andra. Men han är också en av de spelare som har tagit kliv sedan förra säsongen. Det finns fler - och några av dem var inblandade i de matchavgörande ögonblicken mot Helsingborg.

Som Alexander Fransson och Christoffer Nyman. Två norrköpingskillar vars samarbete ledde fram till det välförtjänta ledningsmålet efter 68 minuter på Nya Parken.

Nyman berättar:

– Fransson fick bollen på kanten och jag försökte bara avvika lite och sedan komma in mot mitten. Då såg han mig och jag rullade in bollen. Det var efterlängtat. Jag trodde ett tag att jag inte kunde göra mål längre.

Det var proppen ur för Norrköping.

"Ett nummer större"

Två minuter senare öppnade Christopher Telo Nilsson Helsingborgs högerförsvar och skapade kaos i straffområdet. Efter några studsar hit och dit tryckte innermittfältaren Rawez Lawan in 2-0 bakom Pär Hansson.

– Det känns skönt att spela den här fotbollen inför hemmapubliken. Vi hade några chanser vi kunde ha gjort mål på i första halvlek, men det lossnade först i andra, säger Nyman.

Rullgardinen drogs ned över Helsingborg.

– Vi blev uppkäkade centralt. Jannes gäng kom ut i andra och styrde och ställde. De fick en jäkla energi efter sitt första mål. Vi försökte, men det kändes som att Norrköping var ett nummer större i dag, säger tränaren Roar Hansen.

Helsingborgs hot kom främst från snabbe David Accam som gav Norrköpings högerförsvar en hel del att stå i, i synnerhet Nikola Tkalcic, och från Alvaro Santos.

Båda fick sina chanser. Ingen tog dem.

TT

Publisert: