Bäckström tackar nej till VM-spel

Malmö. Nicklas Bäckström missade OS-finalen när han stängdes av för dopning.

Nu har Washingtoncentern tackat nej till VM-spel i Vitryssland.

– Det är av familjeskäl, säger förbundskaptenen Pär Mårts till TT.

Till Sportbladet säger Nicklas Bäckström att han vill tillbringa mer tid med familjen.

– Min dotter föddes i höstas och jag har varit borta väldigt mycket under säsongen, med OS och allt.

Bäckström blev dopningsavstängd endast några timmar före nedsläpp i OS-finalen i Sotji i februari på grund av för höga halter av ämnet pseudoefedrin, som fanns i 26-åringens allergimedicin. Att det skulle ha någonting med hans nej tack till VM förnekar han.

– Jag har släppt det där. Och det kommer inte att påverka framtida beslut om Tre Kronor heller. När jag kan ställer jag gärna upp i landslaget, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet.

Karlsson fortfarande aktuell

Förutom Bäckström har bland annat Vancouverspelarna Alexander Edler och tvillingbröderna Henrik och Daniel Sedin sedan tidigare tackat nej till turneringen i Minsk 9-25 maj med hänvisning till skador.

– Det finns ingen motvilja att spela i Tre Kronor, det hör jag ju hela tiden. Men är säsongen lång och man har varit småskadad, och tycker inte att man fått ut det man vill - då känner de att de inte tillför det de vill göra. Och då tackar de hellre nej, säger Mårts.

Förbundskaptenen har i dagarna även fått ett nej från Torontobacken Carl Gunnarsson (skada) och Oliver Ekman-Larsson, Phoenixbacken som svarade för 44 poäng den gångna säsongen.

– Jag har inte pratat med honom (Ekman-Larsson), så jag kan inte hans historia. Jag vet bara att vi fick ett nej, säger Mårts.

Storstjärnan Erik Karlsson, Ottawaspelaren som var poängbäst bland NHL:s backar med sina 74 poäng under grundserien, har dock inte stängt dörren.

– Erik och jag ska höras om någon vecka eller så, säger Mårts.

Läck klar för VM

I nuläget har Mårts klart med tre NHL-spelare i form av Calgaryforwarden Mikael Backlund, Vancouvers målvakt Eddie Läck och Nashville-backen Mattias Ekholm.

– Eddie är en kille som inte varit med förut, som gått en längre resa via farmarlag. I år har han fått stå väldigt mycket i Vancouver och gjort det väldigt, väldigt bra.

Ytterligare en tänkbar NHL-målvakt är Ottawas Robin Lehner.

– Vi håller på med Robin också. Honom träffade jag när jag var i New York, säger Mårts.

Tre Kronor möter Danmark i Malmö på långfredagen.

TT

Publisert: