TT-Sport

Blixtöppning när Skellefteå vann

TT-SPORT

Skellefteå. Två mål på drygt tio minuter gav elfte raka hemmasegern i slutspelssammanhang.

Och en rivstart för Skellefteå i SM-finalserien mot Färjestad.

– Den här publiken hjälper oss att prestera lite extra, sade Jimmie Ericsson efter 3-0-segern.

Det kokade i Skellefteå Kraft Arena som verkligen gjorde skäl för namnet i den första SM-finalen.

– Är vi inte på tå i starten när vi får det trycket...det får i gång vem som helst, sade målkung Ericsson, som dundrade in 1-0-pucken - hans nionde mål i slutspelet.

En fullsatt arena, 6 001 åskådare, bar fram sina svartgula hjältar mot ett lamslaget Färjestad.

Karlstadslaget hade en bortasvit på åtta raka segrar, sex i slutspelet och två i slutet av grundserien, men den brakade samman.

Expressfart mot guld

För guldfavoriten Skellefteå fortsätter segertåget. Laget har 9-2 i matcher i årets slutspel och 21-3 med fjolårets guldslutspel inräknat.

Borta är bra - men hemma överlägset bäst där laget tog sin elfte raka seger i slutspelssammanhang räknat från förlusten mot Linköping i den första semifinalen förra året.

– Det visste jag inte ens, men det känns bra. Det är fantastiskt med hemmapubliken, vi har haft otroligt stöd hela säsongen, hela slutspelet. Vi kände på uppvärmningen och när man klev in för match att det var något extra, alla stod och hoppade. Det var fantastisk stämning, sade Joakim Lindström.

Efter Jimmie Ericssons 1-0 i numerärt överläge efter 6.53 slog Lindström till och satte 2-0 efter 10.54 av den första perioden.

Då var uppförsbacken rejält brant för Färjestad.

Heta känslor

Skellefteå ledde i det läget skotten med 9-2. Det skulle komma att jämna ut sig sedan, men det var så dags då för Färjestad.

Den första finalen bjöd också på heta känslor. I slutet av den första perioden knockade Färjestads Milan Gulas hemmabacken Erik Andersson - som fick bryta matchen - med en tackling på öppen is. Domarduon Christer Lärking och Marcus Vinnerborg friade dock.

Det skulle bli ännu hetare när Färjestadskaptenen Ole-Kristian Tollefsen åkte in i Pierre-Edouard Bellemare innan andra perioden ens startat och de två hamnade i slagsmål.

Bellemare avgjorde sedan matchen definitivt när han pricksköt 3-0 i numerärt överläge i slutet av den perioden. Det var Skellefteås 17:e mål i powerplay hittills i slutspelet.

Färjestad, som fick centern Joakim Hillding skadad tidigt i matchen, fick sina chanser i powerplay, men gick bet och har bara gjort tre mål i numerärt överläge hittills.

Den andra finalen spelas i Karlstad på torsdag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport