Skellefteå starkast i svängigt norrderby: "Jätteroligt"

Thomas Eriksson/TT

Publicerad 2022-12-01

Skellefteå drog det längsta strået i norrderbyt mot Luleå. Arkivbild.

En dryg timmes högintensiv kamp. Sedan kunde Skellefteå vinna det dramatiska norrderbyt mot Luleå med 3–2 efter straffläggning.

Stor matchhjälte blev hemmalagets målvaktsdebutant Alexander Hellnemo som räddade samtliga straffar.

– Jätteroligt, både att få chansen att vara med och att vi vann, säger 18-åringen efter sin succédebut inför fullsatta läktare i hemmaarenan.

Rivalmötena mellan Skellefteå och Luleå är alltid heta bataljer. Den här matchen var inget undantag, snarare var det stundtals lika laddat på isen som i en sjunde och avgörande SM-final.

Det var också väldigt speciella förutsättningar inför derbyt den här gången med ett Skellefteå som vunnit sina åtta senaste matcher och ett Luleå som förlorat tre raka och bara mäktat med att göra tre mål på dessa.

För att få fart på sin målproduktion presenterade Luleå två helt färska, men erfarna, nyförvärv. Både Mario Kempe och Tomi Sallinen hade knappt hunnit hälsa på sina lagkompisar innan det var dags för spel.

Dessutom kom båda lagen till spel med synnerligen oerfarna målvakter. Luleås Matteus Ward gjorde sin andra SHL-start medan det var debut mellan stolparna i högsta serien för Skellefteås 18-åring Alexander Hellnemo. Båda lagets ordinarie burväktare Gustaf Lindvall och Linus Söderström var indisponibla.

”Har jobbat för det här länge”

Både Ward och Hellnemo klarade sin svåra uppgift med klart godkänt.

Men det var bara Hellnemo som kunde glädja sig åt en seger, Skellefteås nionde i rad i SHL.

I straffläggningen var han hundraprocentig. Först räddade han Mario Kempes, sedan Juhani Tyrväinens och slutligen Oscar Engsunds.

– Såklart skönt att få rädda dem. Jag hade ingen koll på hur de brukar lägga straffar utan försökte läsa dem i ögonblicket, säger 18-åringen, som lär var en av få SHL-debutanter som fått en egen ramsa från publiken efter sin första match.

– Jätteroligt. Men jag har jobbat för det här länge. Det har gått bra i J20 och tränat mycket med A-laget. Jag hoppades att chansen skulle dyka upp till slut, säger Alexander Hellnemo.

Henrik Stridh: ”Straffar är vi obra på”

Skellefteå inledde målskyttet och skaffade sig en 2–0-ledning i mittperioden genom mål av Elias Stenman och Jonathan Johnson. Men Luleå kom igen och efter 9.59 i den andra perioden stod det 2-2 på resultattavlan efter mål av Brendan Shinnimin och Leo Komarov. Fast det visste han knappt själv.

I numerärt överläge för Skellefteå valde Jonathan Johnson en svår passning bakom egen kasse, och misslyckades totalt. Han träffade nämligen Komarovs ben så att pucken studsade in bakom Skellefteåmålvakten Hellnemo.

Sedan gick matchen till förlängning.

– Där funderade vi på att ta ut målvakten. Straffar är vi obra på, säger Luleås assisterande tränare Henrik Stridh.

Han fick rätt. Skellefteås Simon Robertsson satte sin straff och avgjorde matchen, precis som han gjorde när lagen möttes senast.

– Jävligt skönt. Roligt att det blir straffar mot Luleå nästan varje gång och att jag får chansen att lägga, säger Robertsson.