Claesson landslagskapten: "Är varm i kläderna"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-06-15

Läs mer: Janne Andersson mörkar Sveriges startelva

Viktor Claesson kliver in som lagkapten och Kristoffer Nordfeldt får chansen i stället för Robin Olsen.

Förbundskaptenen Janne Andersson släpper två av elva spelare i startelvan mot Nya Zeeland.

– Resten tar vi i morgon, säger han.

Claesson stod för en fin säsong i Köpenhamn där han bland annat gjorde 13 mål på 30 ligamatcher. Nu belönas han med lagkaptensbindeln mot Nya Zeeland.

– Jag har varit kapten i FCK (FC Köpenhamn) under säsongen. Så jag känner mig varm i kläderna, säger Claesson.

Klart är också att Kristoffer Nordfeldt står i mål. Det trots att den 33-årige målvakten kritiserats efter de senaste matcherna i klubblaget AIK. Enligt Andersson är Nordfeldt just nu landslagets tydliga andramålvakt.

– Jag tycker att det är rimligt att ge ”Kribba” chansen att stå, säger Andersson.

Vad som i övrigt väntar i förbundskaptenens giv återstår att se.

Framåt för Ekdal

Albin Ekdal är just nu ende spelaren med skadeproblem av de 29 i truppen till landskampen mot Nya Zeeland och tisdagens EM-kval mot Österrike i Wien.

– Hans stegring under veckan följer den plan vi haft för honom. Han var med på delar av träningen i dag och fick inga bakslag. Så rent fysiskt ser det bra ut, säger Janne Andersson.

Valet av Claesson som lagkapten innebär också att mittfältarens chans att spela mot Österrike har minskat. Tidigare i veckan påpekade Claesson att han helst spelar i EM-kvalet.

– Jag sade också att skulle jag starta på fredag kommer jag att göra allt jag kan. Jag ser mycket fram emot matchen, nu när jag också är kapten. Det är klart att jag är taggad, säger han.

Förbundskaptenen utesluter inte att Claesson blir aktuell även i Wien.

– Jag har inte tagit ut laget till tisdag än. Det är i huvudsak andra spelare som spelar på tisdag. Det är grunden, men det är flera dagar dit och vi får se var vi hamnar. Det finns fortfarande några öppna platser.

”Allt värderas”

TT: Innebär det att du kommer att syna vissa spelare mot Nya Zeeland för att bli klokare inför uttagningen av startelvan mot Österrike?

– Så kan man säga, men i allt vi gör har man de glasögonen på sig. Vid varje träning, i allt vi gör. Allt värderas. Det är några positioner som är öppna och där får jag fundera några dagar till. Det är en grej i det här jobbet som är skön att man inte redan första dagen behöver ta ut en elva.

– Ni som följer landslagets träningar ser att Peter Wettergren (assisterande förbundskaptenen) leder ganska många träningar och så kan jag ta ett steg tillbaka och se hur spelarna ser ut i träningssituationer. Leder man en träning är man ofta mitt uppe i den och har inte samma överblick.

TT: Har din tänkta startelva förändrats något under veckan?

– Jag hade ingen riktig elva. Jag hade ett antal positioner som jag var rätt övertygad om och några öppna och de är lite öppna fortfarande. Det snurrar fortfarande i huvudet och gör det fram tills jag behöver ta ut laget på måndag kväll.