Stjärnan efter domen: "Rättvisa har skipats"

TT-AFP

Publicerad 2023-07-12

Caster Semenya har uttalat sig efter att Europadomstolen gett henne rätt i tvistemålet kring friidrottens testosteronregler.

”Rättvisa har skipats, men det här är bara början”, säger den 32-åriga sydafrikanska löparstjärnan i ett uttalande från hennes advokater.

Semenya har kämpat mot regler som tvingat henne och andra kvinnliga idrottare att med hjälp av mediciner sänka sina hormonnivåer för att få tävla på vissa distanser.

Löparen överklagade i Europadomstolen efter att tidigare förlorat i Idrottens skiljedomstol (Cas) och i Schweiz högsta domstol.

Hon ansåg sig ha diskriminerats av den schweiziska staten och gavs rätt av Europadomstolen. 32-åringen är hyperandrogyn och har naturligt höga testosteronnivåer.

”Mina rättigheter har kränkts. Min karriär har påverkats. Allt har varit så skadligt. Mentalt, emotionellt, fysiskt och finansiellt”, säger Semenya.

Svaret: ”Nödvändigt”

Domen ansågs dock mestadels symbolisk och att den inte lär förändra det nuvarande regelverket, vilket senare bekräftades av World Athletics (WA).

”Vi tror fortsatt att våra krav är nödvändiga, resonabla och proportionerliga för att kunna upprätthålla rättvisa damtävlingar, precis som Cas och schweiziska domstolen också ansåg”, skrev WA i ett uttalande.

Semenya håller inte med.

”Det här beslutet är betydelsefullt för alla idrottare eftersom det omkullkastar alla liknande regler”, säger hon.

Inte samma framgång

Hon hoppas att beslutet kommer få alla idrottens beslutsorgan att ”respektera värdigheten och de mänskliga rättigheterna för alla idrottare”.

Löparstjärnan vann OS-guld på 800 meter både i London (2012) och i Rio de Janeiro (2016). Sedan kraven infördes har dock Semenya inte kunnat springa distansen eftersom hon inte velat sänka sina testosteronnivåer.

Hon har därefter tävlat på 200, 5 000 och 10 000 meter i stället, men utan samma framgångar.