Forsberg: "Det mentala spelar större roll"

David Hjorter/TT

Publicerad 2020-03-22

Magdalena Forsberg. Arkivbild.

Skyttet blir den största utmaningen och det mentala den största skillnaden för Stina Nilsson, menar Magdalena Forsberg.

Hon själv hittade glädjen för idrott igen när hon bytte längdskidåkning mot skidskytte.

För 26 år sedan, som 27-åring, lämnade Magdalena Wallin en längskidkarriär, präglad av motgångar och skador, för en satsning på skidskytte. Under den senare delen av 1990-talet och inledande delen av 2000-talet blev hon, under efternamnet Forsberg efter ett giftermål, sedan en folkkär legendar inom skidskyttet.

"Magda", som bland annat tog sex VM-guld och 42 individuella världscupsegrar under åtta säsonger, blev överraskad och glad över Stina Nilssons val att följa i hennes skidspår och byta sport.

"Spännande"

– Otroligt positiv. Jag blev superglad, det ska bli så spännande att följa, säger Magdalena Forsberg och blickar tillbaka till sitt eget byte efter vinter-OS i Lillehammer 1994.

– Jag tror att jag gjorde bytet när jag var ett år äldre än Stina, jag var 27 och hon är 26. Det var superskoj, fantastiskt. Jag kommer ihåg att jag lärde mig något nytt varje dag; utvecklades, gick framåt och hittade glädjen i idrotten igen – som jag då letade efter.

Stina Nilsson, regerande olympisk mästare i sprint och flerfaldig VM-guldmedaljör, lämnar – till skillnad från Forsberg – den yppersta världseliten för att satsa på något helt nytt.

"Behöver lära sig"

– Skidor kan hon ju åka, det vet vi ju alla. Det är skyttet hon behöver lära sig. Jag är övertygad om att hon har testat en del och frågat sig "kan det här vara något för mig?", säger Forsberg.

TT: Vad är den största skillnaden, borträknat skyttet?

– Det är mycket mer mentalt i skidskytte än i enbart längdåkning. Det mentala spelar ännu större roll i skidskyttet.