Kina tar bort Özil från populärt tv-spel

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Erik Simander/TT
Arsenals Mesut Özil. Arkivbild.

Kina har tagit nästa steg i konflikten med fotbollsstjärnan Mesut Özil.

Arsenalmittfältaren har raderats från den kinesiska varianten av det populära tv-spelet Pro Evolution Soccer.

Det beror på hans "extrema kommentarer om Kina", uppger företaget NetEase som distribuerar spelet på den kinesiska marknaden.

"Vi förstår inte, accepterar inte och förlåter inte hans kommentarer", skriver NetEase i en kommentar.

Samtidigt har Konami, spelutvecklaren bakom Pro Evolution Soccer, avböjt att kommentera saken för AFP.

Rötter i Turkiet

Den tyske fotbollsstjärnan Mesut Özil har rötterna i Turkiet. I ett Twitterinlägg i fredags fördömde han Kinas behandling av folkgruppen uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp som till största delen är bosatt i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina. Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon människor, främst uigurer, i så kallade omskolningsläger.

I inlägget skrev Özil bland annat: "Koraner bränns, moskéer stängs, muslimska skolor förbjuds, religiösa utövare dödas en efter en och våra bröder skickas under tvång till läger". Det gjorde att kinesisk tv valde att inte sända Premier League-matchen mellan Arsenal och Manchester City i söndags. Och det kinesiska utrikesdepartementet kommenterade inlägget som "fake news".

Pompeo fördömer

En angränsande händelse skedde i oktober när Kina avbröt ett mångårigt samarbete med den amerikanska basketligan NBA efter att Houston Rockets sportchef Daryl Morey uttryckt sitt stöd för proteströrelsen i Hongkong.

Då gick USA:s vicepresident Mike Pence ut och fördömde Kinas agerande, och även den här gången har den amerikanska regeringen gett sig in i diskussionen.

"Kommunistpartiets propagandaapparat kan censurera Mesut Özil och Arsenals matcher hela säsongen om de vill, men sanningen kommer att segra. KKP kan inte undanhålla de fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter som man har begått mot uigurer och mot människor med andra trosuppfattningar", skrev USA:s utrikesminister Mike Pompeo på Twitter i tisdags.

PODD Om Kinas omskolningsläger

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om de människor som Kina anklagas för att ha fängslats i regionen Xinjiang.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: