Tysk målvakt död – släppte omdiskuterat VM-mål

Av:  TT-Reuters

Han släppte in ett av tidernas mest kontroversiella fotbollsmål. Nu har den tyske målvakten Hans Tilkowski avlidit, 84 år gammal.

"En väldigt fin man", skriver den engelske VM-hjälten Geoff Hurst på Twitter.

Det var Hurst som gjorde målet som avgjorde VM-finalen 1966 mellan England och dåvarande Västtyskland. Målet gav även Hans Tilkowski en plats i fotbollshistorien, fast kanske inte på det sätt han drömt om.

Hursts skott fram till 3–1 i förlängningen träffade ribban, studsade ned på mållinjen och blev godkänt av den schweiziske domaren Gottfried Dienst.

Men var bollen verkligen över mållinjen? Det har fotbollshistoriker och supportrar diskuterat sedan dess.

England vann till slut finalen på Wembley i London med 4–2 efter ett hattrick av Hurst och blev världsmästare för första – och hittills enda – gången.

"Väldigt tråkigt att få samtalet om att Tysklands målvakt från VM 1966, Hans Tilkowski, har avlidit", skriver Geoff Hurst på Twitter där han publicerar en bild på de båda tillsammans.

"Tänker speciellt på hans familj, blev väldigt rörd av att de ringde mig och berättade. Kondoleanser även till alla hans vänner och supportrar".

Tilkowski spelade för Borussia Dortmund, Westfalia Herne och Eintracht Frankfurt under karriären som pågick mellan 1952 and 1970.

Publisert: