Norsk seger i Olympiatravet

Publicerad:

Trav. Den stora favoriten Nuncio galopperade bort alla chanser direkt i starten i Olympiatravets final på Åby. Segern gick i stället till norske Lionel som var starkast över upploppet.

– Det överlägset största jag varit med om i karriären, sade kusken Göran Antonsen.

Det fanns en del frågetecken kring Nuncio inför årets första stora internationella lopp. Han förlorade nämligen näst senast på Solvalla efter 15 raka vinster. Men hästen värmde upp precis som han brukar, enligt tränaren Stefan Melander.

Även Örjan Kihlström var nöjd med Nuncio innan loppet.

– Tyvärr blev han för laddad bakom bilen och galopperade. Det är självklart surt när sånt här händer, men Nuncio vann ju allting i fjol och segrarna kan ju inte vara för evigt, sade Kihlström.

Olympiatravet tappade luften när Nuncio galopperade bort sig. Det var också första gången, i 55:e starten, som han missade en plats bland de tre främsta.

"Perfekt lopp"

Det blev ändå ett fartfyllt race med Nadal Broline (Ulf Ohlsson) som tidig ledare. Första varvet öppnades på snabba 1.10,2 och Lionel satt sist i fältet, i rygg på Your Highness och Björn Goop.

Your Highness avslutade bra och tog silverplatsen men kunde inte svara på den norske fuxens spurt.

– Det blev ju ett perfekt lopp för oss när det gick så fort i täten. Jag vet att han är stark och det var en underbar känsla över upploppet, sade Göran Antonsen som kastade pisken i luften i segergest.

Lionel vann på 1.10,9 och förstapriset 1,5 miljoner kronor.

– Segern är för Kjell Arne (Ness) som ägde Lionel tillsammans med mig. Tyvärr avled han för tre veckor sedan efter en tids sjukdom. Men jag tror att han satt där uppe och tittade på loppet, sade Antonsen och tittade upp i skyn.

En travsaga

Lionel tränas sedan i vintras av Daniel Redén som var smått chockad efter segern.

– Helt galet. Vilken saga, det var nog meningen på något sätt att Lionel skulle vinna i dag med tanke på vad Göran gått igenom de senaste veckorna. Det måste var mycket känslor hos honom nu, sade Redén.

Lionel har tävlat framgångsrikt i Frankrike under två vintrar. I fjol vann han bland annat Prix de Paris med Örjan Kihlström i sulkyn. I år blev den norska stjärnhästen trea i Prix d'Amérique.

– Hästen kommer att vara i Sverige ett tag och ska starta i Oslo GP på Bjerke i juni. Sedan blir det Paris igen, jag tror Lionel har mycket att hämta kommande vinter, sade Antonsen.

Björn Goop var väldigt lycklig efter andraplatsen med Your Highness.

– Hästen har ju haft sina problem men nu är hon en bra bit på väg tillbaka. Jag är skitnöjd efter andraplatsen, sade Goop.

Your Highness och Lionel tränades förra året av franske Fabrice Souloy. Båda hästarna lämnade positiva dopningsprov efter Oslo GP i fjol där Your Highness var först i mål. Stoet blev av med segern och prissumman på 1,5 miljoner kronor. Souloy är avstängd tills vidare och väntar på dom i sommar.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav