Bold Eagle ska försvara sin titel

Publicerad 2017-01-26

Trav. Att försvara en titel är svårt och det saknas inte utmanare. Men det regerande mästarekipaget har självförtroendet på topp efter flera storsegrar de senaste månaderna.

Vem ska kunna hindra Bold Eagle att ta andra raka segern i Prix dâ™Amerique på söndag?

Den franska travkungen har vunnit 30 av 35 lopp. De flesta på knockout. Ingen häst rör sig så snabbt som Bold Eagle. Trots att tempot är högt och mjölksyremätaren står på max. Med några snabba steg brukar han passera sina motståndare redan i sista kurvan, skaffa sig övertag och kampen är vunnen.

Vid segrarna i Prix du Bourbonnais den 11 december och Prix de Bourgogne den 1 januari har kusken Franck Nivard använt den taktiken.

– Bold Eagle har inga svagheter, därför är det så svårt att besegra honom. I Prix dâ™Amerique i fjol gick han i spets men trivs kanske bäst med ett rygglopp. Dessutom har han en speed som ingen annan häst. Om bara hästen får ett normalt lopp på söndag vinner han Prix dâ™Amerique, säger tränaren Sebastien Guarato och låter lika självsäker som en boxningspromotor.

Köpt för 10 miljoner

Bold Eagle var redan en stjärna när han kom till Guaratos stall i Normandie sommaren 2014. Han flyttades bara någon mil från Jean-Etienne Dubois som valde att sälja den lovande treåringen efter åtta segrar på tio starter. Priset som nya ägaren Pierre Pilarski fick betala ska ha legat kring tio miljoner kronor.

Bold Eagle har nu tjänat över 20 miljoner kronor. Förstapriset i "PDA" är cirka 4 miljoner kronor. Värdet som avelshingst torde ligga på över 100 miljoner kronor.

– Det var såklart väldigt roligt att få in en sådan topphäst i stallet. Bold Eagle ser ut som en rätt vanlig häst här hemma, han gör inte mycket väsen av sig. Han gillar att vara ute i sin hage om dagarna. Jag tränar honom två-tre gånger i veckan beroende på hur tävlingsprogrammet ser ut. Men han har enorma lungor och han är enormt intelligent. Jag tycker till och med att han är bättre i år, mera mogen, säger Guarato.

Förlorade mot Lionel

Lionel och Örjan Kihlström besegrade den franske travkejsaren i Prix de Paris i fjol vinter.

– Jag har väldigt stor respekt för Kihlström, han är en kusk som kan hitta på vad som helst i de stora loppen. Nu kör Kihlström Propulsion och då räknar jag honom som en av våra farligaste konkurrenter på söndag.

Bold Eagle har bara tävlat en gång utanför Frankrike - på Wolwega-banan i Nederländerna för ett drygt år sedan. Det brukar vara svårt att locka franska hästar att tävla utomlands men Guarato kommer gärna till Stockholm i maj.

– Jag älskar Elitloppet på Solvalla. Om bara hästen är i form så kommer vi. Det kan du hälsa Stefan Melander, synd att han inte kom till Prix dâ™Amerique med Nuncio. Men om inte Melander vill komma till Frankrike så kommer vi till Sverige för en match, säger Sebastien Guarato och skrattar.

Det vore något att se fram emot. Nuncio mot Bold Eagle i Elitloppet.

Men först ska den franske mästaren försvara sin titel i världens tuffaste travlopp.

TT