Ryssland överklagar OS-avstängning

TT-SPORT

Olympiskt. Ryssland kommer att överklaga avstängningen från vinter-OS 2018 till Idrottens skiljedomstol (Cas) - och kritik från alla håll och kanter har haglat från Ryssland efter beskedet.

Ryssland blev det första landet någonsin att stängas ute från ett OS på grund av dopning. Ett beslut man kommer överklaga. Det meddelar ordföranden i Rysslands olympiska kommitté, Alexander Zjukov.

– Att straffa oskyldiga är orättvist och omoraliskt. Det står i strid med de grundläggande olympiska värdena, sade Alexander Zjukov till den Internationella olympiska kommittén (IOK) i Lausanne inför tillkännagivandet av domen.

Zjukov själv fick beskedet att han stängs av på livstid från IOK.

Ryska regeringen har inte kommenterat domen mot nationen. Vladimir Putin, som tidigare beskrivit tävlan under neutral flagg i OS som "förödmjukande", har ett planerat tal till sina anhängare på onsdag och kommer säkerligen att göra ett uttalande om OS-uteslutningen.

Flera ryska idrottsförbund fördömer OS-avstängningen.

– Förnedrande. Som ett slag i magen, sade Alexander Zubkov, ordförande i ryska bobförbundet. Även han är avstängd på livstid och dessutom fråntagen OS-medaljer.

Ordföranden i ryska skridskoförbundet Aleksander Gorsjkov beskriver IOK-beslutet som "förolämpande" och att det "skadar den olympiska rörelsen" och ordföranden i landets curlingförbund, Dmitri Svishtjev, kallar domen "oprofessionell".

– Det här är ett mord på vår idrott, sade konståkningstränaren Tatiana Tarasova.

IOK tillåter rena ryska utövare att tävla under olympisk flagg även om Ryssland som nation utesluts från det stundande mästerskapet.

TT-Reuters-AFP