SM-vinnare avlivad efter benbrott

TT-SPORT

Trav. En av landets bästa travhästar över lång distans, Alfas da Vinci, bröt benet i ett lopp på Vincennes på lördagen. Hästens liv gick inte att rädda.

– Det var en hemsk olycka, säger hästens tränare Joakim Lövgren till Trav 365.

Alfas da Vinci, som tränas av Joakim Lövgren, kördes den här gången av Björn Goop. Ekipaget avancerade i tredjespår i sista kurvan men i början av upploppet snubblade hästen och ramlade. Det syntes tydligt att benet var brutet.

– Alfas da Vinci hade krafter kvar, och när jag drog öronpropparna började han tappa rytmen och bara ramlade ihop, säger Björn Goop till Sulkysport.

Avlivades omgående

Veterinär på Vincennes-banan i Paris var snabbt på plats och Alfas da Vinci avlivades omgående.

– Det var en hemsk olycka, hästen gick ur bild ögonblicket efter. Det var svårt för mig att uppfatta, han stapplade till och tog ett felsteg och tappade all fart. Om han bröt benet i steget eller i den snabba incidenten som blev när de fastande i varandra är omöjligt för mig att säga. Det är mycket som talar för att benbrottet gjorde att han stannade så snabbt. Jag följde loppet via min telefon så jag kunde inte se mer än vad ni gjorde, säger Joakim Lövgren till Trav 365.

Björn Goop klarade sig utan fysiska skador och kunde fortsätta tävlingsdagen.

Fördes till sjukhus

Den andra svenska hästen i loppet, Call Me Keeper, körde in i Alfas da Vinci och franska kusken Pierre Vercruysse ramlade ur sulkyn. Vercruysse klagade över smärtor i vristen och fördes till sjukhus för röntgen.

Daniel Redéns häst Call Me Keeper kunde lämna banan utan problem.

Alfas da Vinci började karriären hos Tommy Zackrisson i Kalmar. Hästen flyttades till Jägersrotränaren Joakim Lövgren 2014 där han utvecklades till en topphäst över lång distans. Han vann lopp på Vincennes och tog totalt 26 segrar. Den största vinsten kom i SM på Åby 2015. Han sprang in 5,5 miljoner kronor och blev nio år.

TT