Europa tändvätska för Rosenberg

Publicerad 2014-07-15

Malmö. FK Ventspils. Första hindret för Malmö FF i Champions League-kvalet i fotboll.

Målsättningen är klar:

– Vi skall döda matchen här hemma, säger Markus Rosenberg.

Han har erfarenhet så det räcker i Europacupspel, till exempel med Werder Bremen som inhoppare och från start.

– Man har varit där förut. Då knyter det sig inte utan sådana matcher ger extra tändvätska. Det gäller alla i laget, säger Markus Rosenberg inför onsdagskvällens kvalmatch mot FK Ventspils.

Motståndaren tillhör ett minst sagt överkomligt hinder.

Tålamod och självförtroende

I fjol slog Elfsborg ut ett annat lettländskt lag, i dubbelmötet med 11-1, varav 7-1 hemma på konstgräset.

Men all underskattning är förbjuden.

– Bilden man får från media om Ventspils är "dålig plan och knappt några läktare". Men inga matcher är lätta i de här sammanhangen. Man måste göra jobbet noga, säger Rosenberg.

– Vi är förberedda, mycket står på spel ekonomiskt. Och vi har bra självförtroende och flera i laget kände på Europaspel i fjol. Skönt med två matcher, det gäller att ha tålamod, vi behöver inte vinna stort. 1-0 räcker gott. Att gå vidare är det viktiga.

Skadorna oroar inte Hareide

MFF-tränaren Åge Hareide har startelvan klar. Han får klara sig utan skadade Simon Thern och Guillermo Molins (mittbacken Filip Helander är också skadad och ersätts av Johan Hammar). Men ersättarna är goda nog, säger han.

– De vi sätter in i stället har kvalitet och är starka nog att lösa det och vi bygger på dem tills de andra är tillbaka. Vi koncentrerar oss på vårt spel, oavsett vilka som är borta och skall trycka till Ventspils. Grunden är att hålla nollan, flytta boll snabbt och gå framåt så mycket vi kan. Ventspils kommer att spela defensivt, så det blir en utmaning. Jag tror de är bättre än vad man inbillar sig, när de är i Europaspel spelar de för ära och pengar och lyfter sig ett snäpp.

Tiden går. För 35 år sedan härjade Malmö i Europa och gick till final i Europacupen. Bilderna på väggarna i stadions innandömen visar en gången storhetstid.

Senaste svenska lag som tog sig in i Champions League var Helsingborg år 2000.

– Om nordiska lag skall hävda sig måste de spela fotboll, inte bara försvara sig och jaga boll utan kunna flytta runt bollen. Dagens MFF är bra på det, säger Hareide.

Tiden får utvisa det. Med början på Swedbank stadion i Malmö, retur om en vecka i Riga.

TT