TT-Sport

Förbundet väntar på svar om Uggla

TT-SPORT

Minsk. Vilken slags kriminalitet hävdar de vitryska värdarna för ishockey-VM att aktivisten Martin Uggla misstänks för?

Vitryssland skulle ge besked i dag - men hade på eftermiddagen ännu inte gjort det.

Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet och IIHF-ledamot, uppger att regimen ännu inte levt upp till löftet om att senast på måndagen presentera ett underlag för anklagelserna mot Uggla.

– Jag har inte hört något ännu, säger han till TT på måndagseftermiddagen.

Kontakterna med arrangörerna sköts av IIHF-ordförande René Fasel och generalsekreterare Horst Lichtner.

Människorättsaktivisten Uggla jobbar tätt med demokratirörelsen i det hårt repressiva Vitryssland. Trots att han köpt matchbiljett nekades Uggla inträde i landet i onsdags och fick flyga tillbaka till Sverige, vilket enligt Englund är ett solklart brott mot avtalet mellan IIHF och Vitryssland.

I fredags nekades också en kollega till Uggla inträde. Men efter kontakter mellan president Aleksandr Lukasjenko och Fasel släpptes hon in.

Vitryssland hävdar dock att Uggla misstänks för kriminalitet, vilket de enligt en överenskommelse med IIHF skulle styrka under måndagen.

Uggla säger att om några brottsanklagelser läggs fram så är de helt fabricerade.

– Det handlar om att jag genom min upprepade kritik har retat upp regimen. Jag har över huvudtaget aldrig delgivits någon misstanke om brott, säger han till TT.

Uggla har inte fått visum till Vitryssland sedan 2006. Han pekar därför på att regimen agerar motsägelsefullt. Om han är misstänkt för brott måste det vara något riktigt grovt med tanke på preskriptionstider, men ändå har Vitryssland inte begärt internationell rättshjälp för att få tag i Uggla.

Om reella misstankar fanns borde regimen verkligen vara intresserad av att få ställa Uggla inför domstol, tycker han själv.

– Då finns det ju ingen anledning att stoppa mig från att komma in i landet.

Uggla tror att Vitryssland vill flytta fokus till något som IIHF inte känner sig bekvämt med att ta ställning till.

– De vill blanda ihop korten och vinna tid.

Två norska ungdomspolitiker från Kristelig Folkeparti nekades också inträde i Vitryssland i förra veckan. De stoppades, trots att de hade ishockey-biljetter, vid gränsen mellan Litauen och Vitryssland och sattes på ett tåg tillbaka till Vilnius. Motiveringen var att deras namn fanns på en svart lista över människor som inte får komma in i landet, rapporterar olika medier. Även den polske EU-parlamentarikern Marek Migalski, som jobbar mycket med läget i Vitryssland, har nekats inträde.

TT:utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport