Powell fick 18 månaders avstängning

Kingston, Jamaica. Det positiva dopningsprovet lämnade Asafa Powell i juni förra året. På torsdagen kom domen - 18 månaders avstängning för den förre världsrekordhållaren på 100 meter.

Jamaicas antidopningsjury levererade domen två dagar efter att ytterligare två av landets friidrottsstjärnor dömts till avstängning, bland annat Powells förra träningspartner Sherone Simpson. Även diskuskastaren Allison Randall avstängdes.

Asafa Powell missade VM förra året på grund av det dopningsprov med spår av den förbjudna substansen Oxilofrin som han lämnade vid de nationella mästerskapen den 21 juni 2013. Avstängningen räknas från det datumet och gäller därmed till den 20 december i år.

Powell, 31, har försvarat sig med att det som har inträffat varit utom hans kontroll och har skyllt på kosttillskott som han fått av sin tränare Chris Xuereb. Jamaicas Antidopningskommission krävde en tvåårig avstängning.

Tremannajuryn var enhällig i sin dom. Ordförande Lennox Gayle sade att juryn kommit fram till att Powell varit oaktsam som fått i sig preparatet.

Powell satte världsrekord två gånger, 2005 med 9,77 och 2007 med 9,74, och har tagit två VM-brons.

TT-Reuters

Publisert: