Moras damer starkast i SM-stafetten

Publicerad:
Uppdaterad:

Skellefteå. Inget lag kunde hota IFK Moras skiddamer i stafett-SM i Skellefteå.

Efter en stark slutsträcka av Anna Haag, silvertjejen från OS, blev segermarginalen till slut 58 sekunder till tvåan Piteå.

För andra året i rad gick SM-guldet till IFK Mora.

– Det var en riktigt bra laginsats, sade Anna Haag.

Men det var IFK Tärendö som med Charlotte Kalla på den första sträckan satte färg på loppet i snövädret.

Stafetten kördes i fristil och Kalla satte högsta fart uppför Vitberget i Skellefteås norra utkanter. Vid den första växlingen efter fem kilometer hade hon ett försprång på 1.13 före Piteås Magdalena Pajala och Moras Sofia Bleckur.

En sträcka senare var Piteå och Mora förbi och växlade samtidigt, nära minuten före Tärendö, som till slut blev fyra i stafetten.

– Vi är supernöjda med en fjärdeplats, sade Kalla.

Moras Anna Haag avgjorde guldmatchen tämligen omgående.

– Hon hängde med i nästan en kilometer, upp till toppen av första backen, sade Anna Haag, som enkelt kunde åka ifrån Piteås Jennie Öberg.

Piteå höll undan till ett silver, över minuten före Åsarna.

Efter en framgångsrik säsong med dubbla OS-silver ställer Anna Haag nu undan skidorna för säsongen. SM-stafetten var hennes sista tävling.

– Jag måste hem och ta hand om min kropp, jag har en ischiasnerv som spökar och jag behöver vila, sade Moraåkaren, som alltså väljer att inte starta i söndagens SM-tremil.

Om Charlotte Kalla var favorit innan blir det nu närmast otänkbart att se någon annan segrare i den tävlingen.

– Det ska bli skitkul med en individuell tremil i skejt. Varje tremil är en bra erfarenhet för mig, jag har inte åkt så många, sade Kalla.

TT

Publicerad: