Gulldén njuter av pressen

TT-SPORT

Handboll. Med en succéartad säsong i bagaget har Isabelle Gulldén landat i Sverige för att leda landslaget i handbolls-EM på hemmaplan.

Och hon trivs i rampljuset.

– Det är klart att det är kul att komma hem och märka att oj, vad mycket uppmärksamhet jag får, säger hon.

Uppståndelsen är befogad. Efter att de senaste åren ha pratats om som "kanske en av de bästa i världen" klev Gulldén i våras fram och tog sitt rumänska klubblag CSM Bukarest hela vägen till seger i Champions League. I finalen stod mittnian för otroliga 15 mål, vilket gjorde att hon också vann skytteligan i Champions League och nu är nominerad till Jerringpriset.

– Det som gjorde det var väl egentligen bara att jag gick på mål och trodde på mig själv. Efter jul hade jag en fantastisk säsong, som höll i sig hela våren, säger hon.

Tagit större roll

I det svenska landslaget har hon i många år varit fixstjärnan. Den här säsongen har hon fått en större roll även i klubben.

– Förra året hade vi många spelare som var stora personligheter, så då kunde jag på sätt och vis hålla mig i bakgrunden och bara spela handboll. I år på träningarna tänker jag plötsligt "varför säger ingen något?" Och "okej, då får väl jag kliva fram och säga något". Det har blivit annorlunda på det sättet. Men det är klart att jag trivs med det också.

Det är i Östeuropa som pengarna finns i damhandbollen, och för hårdsatsande Bukarest är målet självklart att på nytt minst ta sig till slutspel i Champions League.

– När vi har förlorat så är det krismöten, inte bara med laget utan med ordföranden och sportchef. Det är tufft, så klart. Det är en stor press på laget och en jättestor press på mig från alla.

– Det har varit upp och ner under hösten, efter OS. Jag har varit väldigt orolig för hur formen är, hur jag ska klara ett helt mästerskap till. Men sista månaden har känts jättebra och jag har kunnat träna på bra och kunnat spela. Jag har varit mig själv helt enkelt, varit glad. Även det har jag haft svårt för, att hitta den där extra energin som jag egentligen alltid har haft annars.

Tuff premiär

OS i Rio i augusti blev en besvikelse. Nu till EM känner Gulldén att laget har höjt sig, framförallt i försvarsspelet.

– Vi har ett lite aggressivare försvar. Det vi förut tänkte har vi nu börjat utföra. Det känns som om vi där har tagit ganska stora kliv från OS.

Sverige har som mål att gå vidare från det första gruppspelet i Stockholm och helst få med sig maximala fyra poäng till mellanrundan i Göteborg.

– När allting klaffar kan vi gå långt, men det är verkligen så himla tufft i toppen. Premiären mot Spanien är den tuffaste matchen i gruppen, tycker jag. Samtidigt kan det vara bra att ha den som förstamatch, med fullsatt och bra tryck. Man måste upp i nivå direkt, det kommer att vara väldigt viktigt för oss att ta de poängen.

TT