Hotellbyten bakom Sveriges succé

TT-SPORT

Innebandy. Förklaringen till Sveriges guldtrend?

Hotellbyten.

– Det är bra att få lite omväxling, säger forwardsstjärnan Kim Nilsson inför kvartsfinalen mot Tyskland.

Innebandylandslagets tre raka segrar - 7-2 mot Lettland, 8-2 mot Norge, 8-4 mot Tjeckien - resulterade i tre saker: gruppseger, avancemang till kvartsfinal - och ett hotellbyte.

– Ja, vi brukar göra så. Vi bor på ett hotell under gruppspelet och sedan byter vi till ett slutspelshotell, säger Kim Nilsson.

– Vi har gjort så sedan VM 2012, och det är skönt att få lite ny miljö runt omkring sig.

TT: Allt för att slippa "hotelldöden"?

– Exakt. Det blir ju rätt många timmar på hotellet, säger Nilsson.

För fyra år sedan var Sveriges boendebyte en del i ett försök att få stopp på Finlands dominans med två raka VM-guld 2008 och 2010 och samtidigt hitta tillbaka till vinnartrenden.

Miljöombytet visade sig vara effektivt.

Sverige tog hand om VM-guldet i Schweiz 2012 och på hemmaplan två år senare.

Nu väljer landslaget att fortsätta på den inslagna vägen och hoppas att mästerskapet i Lettland ska resultera i tredje raka titeln.

Närmast, på torsdagskvällen klockan 18.00, väntar Tyskland som blev kvartsfinalklart genom 6-5-segern över USA.

– Det ska mycket till om vi inte ska vinna den här matchen, men vi måste självklart gå in och ta avslut, precis som vi gjorde mot Tjeckien, säger Kim Nilsson.

– Där var vi giriga. Vi måste in i slottet, där det är enklast att göra mål. Vi måste ta kampen. Det är vad som krävs för att vi ska vinna.

Danmark svarade för den stora skrällen i åttondelsfinalerna. Efter underläge med 2-5 mot värdnationen Lettland gick Danmark fram till 5-5 och tvingade fram förlängning. Det gick till straffar, där Andreas Glad Pedersen satte den avgörande. Övriga lag som fick spela åttondelsfinal och tog sig till kvartsfinal var Tyskland, Estland och Norge.

TT