Sundlings VM-revansch: "Allting stämde i dag"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonna Sundling, världsmästare i sprint.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Jonna Sundling, världsmästare i sprint.

TT-SPORT

Jonna Sundling ryckte i backen, var först över krönet och sedan:

En defilering mot VM-guldet.

Sundling fick sin efterlängtade revansch efter stavbrottet i mästerskapet för två år sedan.

– Att få lyckas under säsongens slutmål är fantastiskt, säger sprintvärldsmästaren.

Sundlings taktiska sprintseger i Oberstdorf var ett stycke vacker svensk skidhistoria.

Segern var överlägsen, efterlängtad och i allra högsta grad välförtjänt.

– Allting stämde i dag, skidor, kroppen, huvudet var med. Jag fokuserade på mig själv, att vara här och nu och att följa min plan.

– Det kunde jag göra i dag och det känns jättejättebra med tanke på hur det sett ut under säsongen. Jag har ju tagit pallplatser och så där, men det har aldrig riktigt gått min väg helt och hållet. Jag är är så glad att jag står här trots alla hinder.

Glad över isen i magen

Sundling om hur hon lade upp taktiken i finalen:

– Min plan var att försöka ta starten, spåret jag ville ha så att jag fick innerkurva in i första toppen och sedan få kontrollen och kunna styra.

– Jag är glad att jag har is i magen och åker i min takt och inte slappnar av.

I Seefeldt för två år sedan fick drömmen om en VM-medalj ett abrupt slut när Sundling bröt staven efter att hon och Maja Dahlqvist kört ihop precis i slutet vilket ledde till att båda missade pallen.

TT: Med tanke på vad som hände då, vad betyder det här?

– Det betyder skitmycket, men jag finner inte riktigt orden här och nu för vad det betyder. Jag är lite tom. Och varm, säger Sundling i den tyska vårhettan.

"Kände att pallen var där"

TT: Kände du att du var på väg att ta guldet där i Seefeld?

– Jag kände att pallen var där, att jag kommer att stå på pallen. Det var tankar som flög runt. Men att vinna? Det är det ingen som vet, säger Sundling.

Den här gången var det ingen som ens var nära att ta guldet ifrån henne.

Regerande mästaren Maiken Caspersen Falla, Norge, tog silvret, slovenskan Anamarija Lampic bronset och svenska sensationen Johanna Hagström knep fjärdeplatsen i en final där säkert många saknade en annan svenska.

Linn Svahn var en av favoriterna till VM-guldet i sprint i Oberstdorf.

Det tog tvärstopp i semifinalen.

Hagström stolt fyra

I samma semifinal tog tävlingen slut också för Maja Dahlqvist, fyra i heatet. För Svahn var det ett tungt misslyckande. I vinter har hon vunnit fyra tävlingar och alla i klassisk sprint.

Maja Dahlqvist var även hon bedrövad efter uttåget.

– Det blev inget bra.

TT: Vad hände?

– Jag åkte ut.

– Jag åkte för dåligt och framför allt tog för dålig positioner. Jag har inte positionerna som jag behöver, jag får en dålig start och stressar lite. Om jag hade haft en bättre position hade jag varit i final.

VM-debutanten Johanna Hagström, sist in i det svenska laget, var överraskande snabbast i prologen, kom tvåa i sin kvartsfinal och upprepade bedriften i semifinalen – och i finalen kom hon fyra.

– Jag är väldigt nöjd. Det är klart att jag är väldigt besviken över att komma fyra, det är aldrig roligt. Men jag krigar om medaljer och kunde inte göra så mycket mer, säger Hagström.

Hagström var långtifrån självskriven i VM-truppen, men har varit i strålande form på sistone med bland annat en andra- och en fjärdeplats i världscupen inför mästerskapet.

– För en månad sedan trodde jag inte ens att jag skulle vara här. Och nu har jag varit i final i varenda världscup- och VM-lopp som jag har ställt upp i. Så det är väl rätt bra?

Publicerad: