Osäkert för Hamilton inför Abu Dhabi

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-12-10

Mercedesföraren vann första loppet i Bahrain, men missade det andra då han bekräftats ha smittats av coronaviruset.

Kommer Lewis Hamilton att hinna friskskrivas i tid inför helgens säsongsavslutning i formel 1? Världsmästaren tränar för fullt, men det är en kamp mot klockan om han ska hinna till Abu Dhabi.

När Lewis Hamilton inte satt bakom ratten i Bahrain förra helgen var det första gången sedan 2007 som den sjufaldige världsmästaren missade ett lopp.

Nu behöver han bevisa att han är fri från coronaviruset i ett antal tester.

– Det är fortfarande en del frågetecken kring vem som kommer att vara i bilen den här helgen i Abu Dhabi. Lewis tillstånd förbättras, men vi kommer inte att veta förrän närmare om han kommer att köra, säger Mercedes stallchef Toto Wolff vid en presskonferens.

Tuff vecka

Hamilton har varit i självisolering i Bahrain sedan han testade positivt. Han säger själv i ett klipp på Instagram att han mår jättebra.

– Det har definitivt varit en av de svåraste veckorna jag haft på ett tag. Jag har fokuserat på att återhämta mig och försöka att komma i form så att jag kan sitta i bilen igen och köra det sista loppet i Abu Dhabi.

Tiodagarsperioden för självisoleringen tar slut i dag, torsdag. För att han ska vara aktuell för loppet i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten krävs fyra negativa tester och ett godkännande från myndigheterna innan han kan flygas in till bubblan på ön Yas, enligt nyhetsbyrån AFP.

Katastrofalt depåstopp

Hamiltons ersättare, den 22-årige britten George Russell, körde fint i Bahrain och ledde loppet, men ett haveri med radiokommunikationen under depåstoppet förstörde vinstchanserna.

Både Russel och den andre Mercedesföraren Valtteri Bottas passade på att besöka depån samtidigt som säkerhetsbilen var utkallad. Men radiohaveriet gjorde så att Russel fick fel däck, och tvingades till ett nytt depåstopp strax därefter.

Valtteri Bottas, som körde den andra bilen, blev kvar i depån lång tid, och besöket slutade med att personalen satte på samma gamla däck som han åkte in för att byta.

– Depåstoppsproblemet har avslöjat ett underliggande problem med vår radiokommunikation och vi har vidtagit åtgärder, både tekniskt och på sättet som vi agerar, för att säkerställa att det inte händer igen, säger Wolff.

Ett framtidsnamn

Russel fick dessutom en sen punktering, och slutade nia. Framför honom på åttondeplatsen rullade Bottas in.

– Det var en mardröm att återvända med gamla däck som tappat temperaturen. Jag blev ett lätt offer, sade finländaren.

Mercedesförarnas framtid är osäker. Hamiltons kontrakt går ut, och Bottas insats i Bahrain har inte stärkt hans kort, även om han har ett kontrakt med stallet även nästa år.

– Det kommer att vara enkelt för folk att säga att den nya killen kommer in och slår killen som varit i laget i fem år, så det var inte idealiskt, sade Bottas efter loppet .

Wolff beskrev Bottas insats som att den inte var lysande, och att han behövde ta ett snack med honom, enligt Sky Deutschland. Däremot uppgav Wolff att Russel är någon att räkna med för framtiden.

– Han har all den potential och alla ingredienser som en framtida stjärna behöver, sade han.