Damernas kväll på Idrottsgalan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Janerik Henriksson/TT
Damerna, som Stina Nilsson och Frida Karlsson, fick hålla flest tacktal på Idrottsgalan.

Tove Alexandersson blev dubbel vinnare på Idrottsgalan. Förutom Jerringpriset fick orienteraren även priset för årets kvinnliga idrottare.

Daniel Ståhl blev årets manlige idrottare på Idrottsgalan, men det var damernas kväll på Idrottsgalan.

Två priser fick även Frida Karlsson som belönades dubbelt för det gyllene genombrottet i skid-VM förra vintern.

Tove Alexandersson vann Jerringpriset med Stina Nilsson på andra plats i omröstningen om Radiosportens prestigefyllda utmärkelse. Tove Alexandersson fick också ta emot priset för årets kvinnliga idrottare för sina VM-guld i orientering i somras.

Det är första gången orienteraren får priset.

– Det känns jättehedrande att få det här priset. Sverige har så många fantastiska kvinnliga idrottare och det finns många här som verkligen skulle förtjäna priset. Jag hoppas att vi kan inspirera till idrott och att allt är möjligt. Tack så mycket, sade hon i sitt tacktal.

Alexandersson fick också ta emot Svenska Dagbladets bragdmedalj för 2019, ett pris hon belönades med redan i december.

Stina Nilsson fick i alla fall gå upp på scenen och ta emot ett pris. Hon ingick i det stafettlag som utsågs till årets lag efter segern i skid-VM förra vintern.

"Vi ses"

Idrottsgalan blev också en bra kväll för Frida Karlsson. Två gånger fick hon gå upp på scenen och ta emot priser.

Priset för årets nykomling fick hon bara en kort stund efter att ha fått utmärkelsen för årets lag, tillsammans med de övriga i damstafettlaget.

– Den här utmärkelsen vill jag dela med alla ni som hjälpt mig, och hjälper mig på resan. Tränare, lagkamrater, familj och vänner. Tillsammans med er vill jag leva enligt mitt favoritcitat: "Jag förlorar aldrig, antingen vinner jag eller så lär jag mig något", sade Frida Karlsson i sitt tacktal.

– Vi ses i spåren framöver, sade Karlsson som inte har tävlat sedan i börjat av december efter att ha stoppats efter en hälsokontroll.

Gerhardsson prisades

Idrottsgalan fyllde 20 år och direktsändes från Globen i SVT med Kristin Kaspersen som programledare.

Första priset som delades ut gick till årets ledare. Det blev Peter Gerhardsson som belönades för damlandslagets bronsmedalj i fotbolls-VM i somras. Förbundskaptenen tackade sin familj.

– Det är dem som när man blir kallad galning eller geni, säger att du är ingenting av det där.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm