Andersson överlägsen – helsvensk pall

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2020-03-05

Det blev svensk trippel under U23-VM i tyska Oberwiesenthal genom Moa Lundgren (silver), Ebba Andersson (guld) och Emma Ribom (brons).

Ebba Andersson knäckte allt motstånd redan efter tre kilometer.

Till slut var hon 37,1 sekunder före tvåan i masstarten över 15 kilometer när hon tog sitt andra guld på lika många försök på U23-VM.

Bakom henne ordnade Moa Lundgren och Emma Ribom en blågul trippel.

Guldet var Ebba Anderssons andra på lika många tävlingar i U23-VM efter att hon även tog hem fristilsloppet över 10 kilometer klassiskt i tisdags.

I masstarten i fristil hade Andersson till en början sällskap av övriga svenskor – Emma Ribom, Moa Lundgren och Moa Olsson – när de ledde resten av fältet genom ett soligt Oberwiesenthal i Tyskland.

Men redan efter drygt tre kilometer skapade Andersson en lucka till de andra. Vid 3,7 kilometer var avståndet till Ribom 6,5 sekunder och avståndet skulle öka.

Svensk trippel

Vid halva loppet hade hon drygat ut till över 17 sekunders försprång till den jagande gruppen, där Ribom och Lundgren fortsatt låg bra till tillsammans med Frankrikes Flora Dolci.

I mål var Ebba Andersson till slut 37,1 sekunder före Moa Lundgren som tillsammans med Emma Ribom ordnade en helsvensk pall.

– Det känns jättebra att vinna här idag för det var det jag siktade på. Sedan var det jätteskönt att se två vita dräkter komma efter mig här i mål, det gjorde mig verkligen glad, säger Andersson efter loppet enligt Svenska skidförbundet.

"Underbar dag"

Lundgren och Ribom lyckades de sista hundra meterna skaka av sig fransyskan Dolci och sedan var Lundgren starkast av svenskorna. Ribom var 45,2 sekunder bakom Andersson. Moa Olsson blev sexa.

– Det har varit en helt jävla underbar dag. Jag har haft två tuffa lopp här, 10 kilometer var jättedåligt, så det var skönt att jag kunde avsluta med ett bra lopp, säger Moa Lundgren i Internationella skidförbundets tv-sändning.

För Ebba Andersson väntar närmast tremilen i Holmenkollen på lördag. 22-åringen kommer efter den tävlingen att ha kört fyra lopp på åtta dagar.