Hotar med OS-bojkott om Ryssland är med

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Beachvolleystjärnan Anastasija Kravcenoka, till höger under en OS-match i Tokyo 2021, kan var en av alla lettiska idrottare som står över OS nästa år om Ryssland och Belarus tillåts delta. Arkivbild.
Beachvolleystjärnan Anastasija Kravcenoka, till höger under en OS-match i Tokyo 2021, kan var en av alla lettiska idrottare som står över OS nästa år om Ryssland och Belarus tillåts delta. Arkivbild.

Det blir varken ryska flaggor eller någon rysk nationalsång på OS nästa år, försäkrar IOK.

Men flera länder nöjer sig inte med mindre än att ryska idrottare stoppas helt och hållet.

– Lettland kommer inte att delta i spelen tillsammans med den angripande nationen, säger Zorzs Tikmers, ordförande i Lettlands olympiska kommitté, till lettiska LTV1, uppger AFP.

Tikmers har stöd från högsta ort i hemlandet. Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics skrev häromdagen på Twitter att Internationella olympiska kommittén (IOK) gjorde ett misstag när man förra veckan öppnade för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i OS i Paris nästa år.

”Precis som alla tyrannier använder man idrotten för politisk vinning. IOK borde inte göra sig medskyldigt till Rysslands propagandaförsök”, skrev Rinkevics på Twitter efter att ett möte med sina motsvarigheter i övriga baltiska länder samt Polen.

Avstängda sedan invasionen

Polen har hittills inte gått så långt som att hota om bojkott, men landets idrottsminister Kamil Bortniczuk sade förra veckan att han ”inte kan föreställa sig” ett scenario där ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i OS. Han uteslöt heller inte att ställa IOK inför något slags ultimatum.

Efter IOK:s besked att man vill hitta vägar för att låta ryssar och belarusier delta i internationella tävlingar – de har varit avstängda från de flesta OS-idrotterna sedan Rysslands invasion av Ukraina – har kritiken kommit från många håll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bland annat bjudit in IOK:s ordförande Thomas Bach till fronten ”så att han med egna ögon kan se att neutralitet inte finns”, och på måndagen skickade också tidigare OS-guldmedaljören i boxning, Volodymyr Klytjko, en videohälsning till Bach på sociala medier:

”Historien kommer döma dig”

– Jag säger dig detta: Ryssland är olympiska mästare i brott mot civila. De innehar guldmedalj i att föra bort barn och våldta kvinnor. Du kan inte sätta den olympiska symbolen på de här brotten för då blir du medskyldig till det här avskyvärda kriget, sade Klytjko, vars bror Vitalij Klytjko, också tidigare boxningsstjärna, numera är borgmästare i Kiev.

– Gör inte det här monumentala misstaget. Hela världen ser dig, historien kommer att döma dig.

Ett eventuellt OS-deltagande för ryska och belarusiska idrottare skulle med största sannolikhet ske under neutral flagg.

Detta trots att Stanislav Pozdnjakov, ordförande för Rysslands olympiska kommitté, på tisdagen gick ut och krävde att en rysk OS-trupp inte behandlas på något annat sätt än övriga nationer.

”Inte förhandlingsbara”

Ett OS i Paris med ryska flaggor och färger, med Rysslands nationalsång som ljuder, är inte aktuellt, slog IOK fast i ett officiellt svar senare på dagen.

”Sanktionerna mot den ryska respektive belarusiska staten och dess regeringar är inte förhandlingsbara”, skriver IOK.

”Inga flaggor, nationalsånger, färger eller andra identifikationsmarkörer över huvud taget från de här länderna ska visas på några idrottsarenor”.

Inte heller Sverige vill se att avstängningen av idrottare från Ryssland och Belarus hävs. Den svenske OS-chefen Peter Reinebo har däremot inte öppnat för att bojkotta sommar-OS nästa år.

– Nej. Vi kommer att delta med en svensk OS-trupp både i Paris och Milano (2026). Vi vill inte bojkotta OS vare sig för en sådan här eller någon annan fråga. Det finns inte på kartan. Det är bara en bred FN-sanktion eller något liknande som skulle få oss att överväga det, sade Reinebo till TT.

Publisert: