Argentinas VM-guldhjältar mottogs av tusentals

TT

Publicerad 2022-12-20

Argentinas VM-guldhjältar har landat i hemlandet efter att ha bärgat den fotbollstokiga nationens första VM-guld på 36 år.

Trots att det var mitt i natten möttes stjärnorna av tusentals supportrar.

Herrlandslagets lagkapten Lionel Messi klev av flygplanet, som tagit laget från Doha i Qatar till Buenos Aires, först av spelarna med VM-pokalen i sin famn strax före klockan tre på natten, lokal tid.

Messi flankerades av förbundskaptenen Lionel Scaloni som lade sin arm runt Messi när de promenerade förbi en skylt med texten ”Tack, mästare”.

Spelarna välkomnades av rockbandet La Mosca som framförde ”Muchachos”, en gammal låt av bandet som gjorts om av en supporter och har blivit något av en inofficiell VM-låt för de argentinska fans som varit på plats i Qatar under VM.

Spelarna tog plats i en öppen buss för att åka till det argentinska fotbollsförbundets lokaler.

Långsam färd

Bussen rörde sig med en snigels hastighet då tusentals supportrar kantade vägsträckan viftandes med argentinska flaggor.

Under hela färden höll Messi i VM-pokalen.

Det tog bussen ungefär en timme att köra de elva kilometerna från flygplatsen till förbundet.

Där ska spelarna övernatta innan den stora festen utbryter med kortege bland annat till den ikoniska 67,5 meter höga obelisken i Buenos Aires, en plats där det vimlade av folk under VM-finalen i söndags.

Nationell helgdag

Där samlades supportrar redan under måndagen för att hålla en bra plats till tisdagens fest.

Landets president Alberto Fernández deklarerade tisdagen till nationell helgdag så att hela landet ska kunna fira segern.

Argentina besegrade Frankrike med 4–2 efter straffläggning, 3–3 efter fulltid, i söndagens VM-final på Lusailstadion i Qatar. VM-guldet är herrlandslagets tredje efter gulden 1978 och 1986.