Infantino om dödstalen: "Behöver vara precisa"

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-12-16

Gianni Infantino höll sin andra presskonferens i Doha under VM.

Gianni Infantino var en timme sen till sin egen presskonferens inför finalhelgen i fotbolls-VM i Qatar. Han fick sedan bland annat frågan om varför siffrorna över dödsfall i samband med VM varierar så mycket.

– När vi pratar om siffror behöver vi vara väldigt precisa och specifika, sade Infantino.

Två gånger under fotbolls-VM i Qatar har Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino skapat rubriker med sina egna presskonferenser.

Under den första, den 19 november, handlade det om vad han sade. Den andra inleddes med frågetecken.

Presskonferensen med Infantino inför helgens VM-avslutning skulle ha startat 10.30 svensk tid, men strax efter elva hade den fortfarande inte dragit i gång. Först 11.30 – en timme försenad – tog schweizaren plats på scenen i Doha.

Infantino har varit öppen med sitt stöd för värdlandet Qatar, trots omfattande kritik från omvärlden mot landets bristande mänskliga rättigheter, misstänkt korruption och dödsfall bland de migrantarbetare som byggt arenorna.

Varierande dödstal

Infantino fick frågan om hur det kan komma sig att han själv pratar om tre som avlidit i samband med VM-bygget inför mästerskapet medan de qatariska arrangörerna pratar om 400–500.

– Varje dödsfall är ett dödsfall för mycket. Det är såklart en tragedi, sade Infantino och lade till:

– När vi pratar om siffror behöver vi vara väldigt precisa och specifika.

Infantino menar att den högre siffran pekar på övriga dödsfall som skett i Qatar under flera år, som inte nödvändigtvis har handlat om byggandet av VM-arenor.

– När det gäller att öka säkerheten och skydda dem som arbetat med mästerskapet så gjorde vi det, sade han.

– Vi vill använda VM för att förbättra livet för människor.

”Bästa VM någonsin”

För det mesta handlade presskonferensen annars om att hylla mästerskapet.

– Det första jag vill ta upp är styrelsens enhälliga beröm för detta mästerskap. tack till alla som har bidragit till att göra detta till det bästa VM:et någonsin, sade Infantino och tog upp det historiska med värdlandet, det första i arabvärlden att arrangera VM, men också det historiska som skett på planen.

– Fotbollen är för första gången global på riktigt. Speciellt med ett afrikanskt land, ett arabiskt land, i semifinal. Vi har också haft den första kvinnliga domaren i VM i form av Stéphanie Frappart från Frankrike.

Omtalat öppningstal

I sitt öppningstal inför mästerskapet uttryckte Gianni Infantino något som kan tolkas som stöd åt hbtqi-rörelsen i Qatar samt till de gästarbetare som jobbat under dåliga förhållanden för att färdigställa VM-arenorna i tid.

– I dag känner jag mig som en qatarier, som en arab, som en afrikan, som homosexuell, som en migrantarbetare, sade han.

Han påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit för selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. Han kallade dessutom kritiker av mästerskapet för hycklare.

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar.

– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredikningarna är bara hyckleri, rasade han.