Rissveds: "För första gången känner jag ett lugn!

Av:  Anders Hansson/TT

Jenny Rissveds (i mitten, i blå tröja) berättar att hon nu mår ovanligt bra och för första gången känner ett lugn i cyklingen och livet.
Jenny Rissveds (i mitten, i blå tröja) berättar att hon nu mår ovanligt bra och för första gången känner ett lugn i cyklingen och livet.

Jenny Rissveds imponerar i inledningen av världscupen. Nu förklarar hon varför:

– För första gången någonsin känner jag ett lugn i min cykling och i livet generellt och det återspeglar sig i resultaten. Sedan ger arbetet med barnen mig mycket.

Det är cykelfest i Falun, bara 800 meter från Jenny Rissveds bostad. Hon åker tre lopp på hemmaplan. Många har kommit för att se hemmastjärnan som radat upp pallplaceringar i världscupen och nu ligger femma totalt í den olympiska cupen (XCO).

Jenny Rissveds säger att grunden till framgångarna handlar om en glädje i livet hon inte känt på många år.

OS-guldmedaljören har varit öppen med kampen för sin mentala hälsa. Nu ger hon ett positivt besked:

– Jag känner mig väldigt trygg. För första gången någonsin känner jag ett lugn i min cykling och i livet generellt och det återspeglar sig i resultaten. Det är väldigt kul.

Hon fortsätter:

– Det känns inte som det är hela världen om jag vinner eller kommer tvåa eller om jag kommer 22:a. Det spelar ingen roll eftersom jag är glad i livet.

Värde som människa

På fredagskvällen kom hon tvåa i en sprinttävling (XCE) och vann i shorttrack (XCC). Men eftersnacket med henne handlar bara om vikten av att må bra och att hon nu har lyckats med det:

– Utmaningarna jag har gått igenom de senaste åren efter OS i Rio har gjort att jag har fått perspektiv på mycket. Förut har jag identifierat mig mycket med mina resultat och enbart som cyklist. Nu har insett att det inte är så sunt alla gånger. Det är viktigt att känna att man har ett värde som människa oavsett vad man gör och vad man presenterar. Det tror jag lagt grunden till att jag känner mig glad och nöjd, säger Jenny Rissveds.

Hon berättar att sin öppenhet kring psykisk ohälsa också fått många positiva effekter i samhället:

– Genom att jag varit väldigt öppen om mitt liv kan folk identifiera sig med det. Det gör att folk vågar komma fram och prata med mig som människa och inte bara om mina prestationer. De vill komma fram och hänga lite, säger hon.

– Detta gör att människor kommer närmare varandra. Glappet mellan att vara offentlig person till icke offentlig person kan kanske minska. Som idrottare sätts man ofta på en piedestal. Det är stort glapp till ”vanliga människor”. Den bilden gillar jag inte riktigt.

Hon berättar om ungdomarnas reaktioner och det stöd hon kunnat ge:

– Jag märker det när unga kommer fram. Många unga skriver till mig. Det gör ont så klart att de mår dåligt. Men det värmer att jag kan bidra till något. Jag kan visa att det går att må bra igen.

Barnen stärker henne

Barnen har varit en viktig faktor i Jenny Rissveds kamp för att må bra. Hennes cykelteam har inlett en satsning på att stödja barnidrott. Det har gett Jenny Rissveds så mycket positiva känslor att hon kan tänka sig arbeta som ungdomsledare efter karriären.

– Ja, absolut, men jag gör det redan nu i samband med våra event i teamet. Vi försöker sänka tröskeln till idrotten. Det behöver inte vara så avancerat. Det handlar om lek och rörelse.

Flera gånger skiner Jenny Rissveds upp när barn kommer fram och vill prata med henne efter tävlingen. Hon ser dem, lyssnar, pratar och skriver autografer. Det märks att hon trivs i deras sällskap.

– De inspirerar mig som f-n. Det är så himla kul för att barn är rena i sitt idrottande och det sätt de är på. De visar mig hur mycket glädje de har i sin idrott och jag vill visa dem att de kan idrotta på världselitnivå men fortfarande behålla glädjen.

Lyfter konkurrenterna

Det börjar bli sent. Tävlingen är över och det är dags för Jenny Rissveds att lämna arenan. Men innan hon lämnar nämner hon en annan mental höjdare under dagen. Arrangörerna hade intervjuat alla deltagarna innan tävlingen. Inte bara stjärnorna.

– Det var så himla fint. Där kan jag känna att idrottsvärlden är som bäst. Man pratar bara med de som är bäst i världen. Jag kan känna att det också är väldigt inspirerande att höra andra perspektiv än bara dem som är bäst i världen.

Publisert: