EM-feber överraskar landslaget: "Trodde jag inte"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-06-25

Läktarplatserna i skuggan fylldes snabbt, och runt hela Örebäcksvallen flockades fotbollsfansen.

Det svenska damlandslaget togs lite på sängen av intresset på midsommardagen.

– Just nu går det knappt att missa att det är EM i sommar, säger Paris Saint-Germain-backen Amanda Ilestedt.

Med två veckor kvar till EM-premiären mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield börjar mästerskapssuget göra sig påmint. Under hela den gångna veckans förläger i Båstad har en hel del nyfikna hittat till Örebäcksvallen för att följa de öppna träningarna med fotbollslandslaget, men aldrig så många som på midsommardagen.

Uppskattningsvis 500–600 personer tog sig till bollplanen för att kolla in det svenska EM-laget. Det är betydligt fler än vad spelarna varit vana vid i samband med tidigare mästerskap.

”Händer inte alltför ofta”

– Ja, verkligen, det var ju fullt runt omkring. Om man hade en övning på ena sidan så flockades publiken där. Det är jättekul, man märker också att det är extra intresse nu, säger mittbacken Amanda Ilestedt.

– Det är extra kul att gå ut på en träning när det är folk där, det händer inte alltför ofta vare sig i klubb- eller landslag. Det är jättekul, framför allt att det är så många unga här som kan spinna vidare på sina drömmar och få lite extra inspiration, säger San Diego-anfallaren Sofia Jakobsson.

Backarnas glädje

Den svenska midsommarhettan har fått SMHI att gå ut med värmevarningar i delar av landet, och nordvästra Skåne upplevde också högsommartemperaturer på lördagen. Det stoppade inte fotbollsfansen i Båstad, som trotsade solgasset för att heja fram sina landslagshjältar.

Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman noterade att intresset sträckte sig längre än det brukar.

– I dag var jag med en grupp spelare som inte brukar ha lika mycket fans när det är dags för lagdelsträning: backarna. Det brukar vara mest intresse för dem som ska göra avslut, men i dag det var folk i vårt hörn också. Så de blev väldigt glada, det är något nytt, och något som alla växer av, säger Magnus Wikman

TT: Är ni förvånade över intresset?

– Lite förvånad över att det kom så mycket folk är jag, det trodde jag inte. Men jag är väldigt glad för spelarnas skull, säger Wikman.

Sofia Jakobsson gjorde sitt första stora mästerskap i och med VM 2011, och har sett hur intresset för landslaget ökat genom åren. Men det är samtidigt logiskt att många vill sluta upp bakom laget nu, säger hon.

– Det otroligt fint väder och mycket folk här i Båstad, och vi är ett fantastiskt bra landslag. Så alltför förvånad är jag inte. Jag tror att vi inspirerar många, vi är ett väldigt bra landslag där alla är väldigt bra fotbollsspelare. Jag tror att det finns mycket intresse runt oss, säger Jakobsson.

Publikrekord väntas

På tisdag väntas det bli nytt publikrekord för damlandslaget – över 30 000 biljetter har sålts – när Sverige EM-genrepar hemma mot Brasilien på Friends arena. Brightonbacken Emma Kullberg känner av stödet, men var ändå lite överrumplad över alla fans på lördagens träning.

– Det är klart att jag blev lite överraskad. Nu var det folk på läktarna och runt hela planen. Det är jättekul att det finns ett stort intresse, och att folk är där och kollar, säger Kullberg.

Den enda avigsidan med all uppmärksamhet är möjligen att coronapandemin gör sig påmind. Men smittorisken är värd att ta för att visa sin uppskattning till fansen, säger Amanda Ilestedt.

– Jag känner mig rätt lugn. I början kände jag ”åh gud, nu kommer vi nära”, men så var det även i vardagssituationerna när man fick träffa folk och komma nära utan munskydd, säger Ilestedt.

TT: Men du känner ingen oro när du till exempel skriver autografer?

– Nej, jag försöker att inte fokusera på det. Jag tycker att det jättekul att få ge tillbaka till alla som kommer och hejar, det känns fantastiskt kul.

– Och vi tar ju handsprit direkt efteråt.