Bröderna Ekdal – snart i samma landslagselva?

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-03-22

Bröderna Hjalmar och Albin Ekdal tränar för första gången tillsammans i landslaget. På fredag kan de spela tillsammans för första gången, när Sverige möter Belgien i EM-kvalpremiären. I bakgrunden ledaren Lasse Jacobsson.

Hjalmar Ekdal vet inte hur många gånger som han och familjen satt sig på Friends arena för att följa brorsan Albin, 33, i landslaget.

När EM-kvalet drar i gång mot Belgien på fredag kan de bli lagkompisar för första gången.

– Jag är jäkligt glad att vi är här och skulle vi få spela tillsammans är det surrealistiskt, säger Hjalmar, 24.

Tisdagens defensiva träning var brödernas första gemensamma i landslaget.

Inte bara det.

De har aldrig tidigare tränat tillsammans.

– Det kändes konstigt, speciellt men också naturligt på något sätt, säger Hjalmar.

Nu när båda en dröm som, om de håller sig friska och i form, mycket väl kan förverkligas framöver. Landslaget inleder EM-kvalet på fredag mot Belgien. Redan på måndag väntar Azerbajdzjan, även det på hemmaplan.

”Knappt vågat drömma om”

– Det hade varit overkligt. Det är något man knappt vågat drömma om och som har varit så avlägset. Det har knappt funnits med i tankarna, men nu på den senaste tiden har vi snackat mycket om att det skulle vara jäkligt häftigt, säger Hjalmar Ekdal.

Han debuterade i landslaget i somras. Brorsan Albin har varit med i den blågula svängen sedan 2011, men strax innan Hjalmar kom med i bilden drabbades Albin av skador som hållit honom borta tills nu.

– Det är väl främst jag som har legat på honom och bett honom att hålla glöden uppe så ser vi till att få göra det här tillsammans, säger Hjalmar.

Albin deklarerade i måndags att han ser ett eventuellt EM i Tyskland nästa sommar som slutpunkt för landslagskarriären. Det motiverar än mer Hjalmar att se till att även han håller sig landslagsaktuell.

– Ett fint slut för honom att få göra det med mig, tror jag, säger han.

Lyckat klubbyte

Hjalmar Ekdal lämnade i vintras Djurgården för Burnley i den engelska andradivisionen.

– Det har varit häftigt, intensivt. Det har gått mycket snabbare än vad jag trodde. Jag har fått spela varje ligamatch. Det fanns inte på världskartan när jag skrev på. Jag brukar sällan säga att jag är nöjd, men med det är jag nöjd.

Så starkt är det omedelbara avtrycket att Hjalmar Ekdal är nominerad till utmärkelsen månadens spelare i The Championship.

– Ligan är fysik. Vissa lag spelar en modern fotboll. Vi står väl högst upp där med stort bollinnehav, en fotboll som inte är stereotypt Championship-fotboll, men som är en fotboll som passar mig. Sedan är väl många lag klassiska med sitt ”kick and run” och ”brunkande”.

Blivit starkare

Ekdal insåg efter mötet med norrmannen Erling Braut Haaland i Nations League i somras att han behöver bli starkare.

Därför har han lagt ned fler timmar i gymmet.

– Lite starkare har jag blivit. Haaland var en speciell upplevelse. Det är väl den bästa forward man kan möta just när det kommer till stora och starka forwards. Det var lärorikt.

Den extra muskelmassan kan komma väl till pass om han spelar bredvid Victor Nilsson Lindelöf i mittförsvaret på fredag. Högst troligt leder Romelu Lukaku det belgiska anfallet, en bjässe i klass med Haaland.

– Det är viktigt att spela smart, inte låta honom ta kontrollen över dig. Jag möter många såna forwards i The Championship. Det är ett motstånd jag har blivit lite mer van vid den senaste tiden.