Tränaren om Halfvarssons skada: "Bra respons"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Terje Pedersen
Calle Halfvarsson tvingades avstå finalsprinten på grund av smärtor i armen.

På tisdag fortsätter Tour de Ski – nu i italienska Toblach.

För Calle Halfvarsson lever hoppet om en fortsättning på touren efter att svensken tvingats stå över finalpasset i sprint på grund av en smärtande arm.

– Det är absolut bättre än i går (söndag), säger landslagets tränare Mattias Nilsson till TT.

– Han har fått bra respons på den behandling han fick och är ute och åker lugnt i dag så får vi se, fortsätter han.

Men några slutgiltiga besked kring huruvida Halfvarsson kommer att kunna tävla vidare i touren, som fortsätter med tävlingar i Toblach på tisdag och onsdag, tas troligtvis under tisdagen.

– Jag har svårt att se att ett definitivt beslut blir taget i dag. Vi vill nyttja den tid som går om allt fortlöper som planerat, säger han.

Inga skador

Enligt Mattias Nilsson är det ingen smäll eller incident som ligger bakom Halfvarssons smärtande arm. I stället menar tränaren att smärtan är knuten till nerverna och gradvis har blivit mer akut i samband med tävlingarna under helgen.

Inför skidtävlingarna i Italien är det bara Halfvarsson som är ett frågetecken – övriga delar av den befintliga svenska truppen är skadefria.

Samtidigt innebär den dryga vecka som Tour de Ski pågår ett intensivt schema för skidåkarna, med tävlingar varje dag förutom två vilodagar (måndag och torsdag). Åkare som Stina Nilsson, norrmannen Emil Iversen och fransmannen Lucas Chanavat har alla tvingats bryta i förtid på grund av skador och sjukdomar.

"Tar på krafterna"

Mattias Nilsson menar att det finns två nyckelaspekter för att minimera risken för skador. Det handlar i synnerhet om att åkarna är träningsmässigt förberedda för en hög belastning, men också om att optimera förutsättningarna utanför spåren med god planering och tid för återhämtning.

– Att tillbringa långa dagar på resande fot tar ju på krafterna. Kan man få ett väl fungerande schema gör det stor skillnad för återhämtningen, säger han.

På tisdag är det distanslopp (15 kilometer herrar, 10 kilometer damer) som står på schemat. Då får de svenska åkarna chans till revansch efter en tung sprintsöndag där brutna stavar, krockar och skadade armar satte stopp för alla möjligheter att nå topplaceringar.

En åkare att hålla utkik efter i spåren är Johan Häggström. Svensken är en av tourens överraskningar med sin tredjeplats bakom Johannes Høsflot Klæbo, Norge och Alexander Bolsjunov, Ryssland.

På damsidan är Ebba Andersson, Sveriges främsta distansåkare förra säsongen, en av favoriterna bakom Therese Johaug. Den 22-åriga stortalangen har missat hela säsongen sedan hon ramlade och skadade höger knä under en löptur i november, men stod för en imponerande comeback när hon blev trea i lördagens masstart.

Publicerad: